Първанов: Орешарски трябва да е по-активен политически

share

При проекта "Белене" нещата имат своя отговор. Вместо да гоним дивото по-добре да развием това, което имаме готово. Това каза президентът Георги Първанов в предаването "Нека говорят" по БТВ.

"Това е протакане в енергетиката е хвърляне на прах в очите на хората, затова, че не рестартират проекта и не изпълняват своите предизборни ангажименти. Те ще платят горчиво на изборите", смята Първанов. "Видимото в това заболяване е сривът на доверие в политическите партии. БСП страда от високомерието си. Няма граница между лявото и дясното в момента. Решенията се вземат в един много тесен кръг.  Боледува политическата ни система", заяви президентът.

"Аз вече съм избрал своето място в БСП. Седя на последния ред, но не съм се дистанцирал, правя предложения, които развиват идеите на ръководството. При едни избори, благодаря, но без мен", каза Първанов. "Аз имах много висока обществена активност.

"На премиерът препоръчвам, тъй като Пламен Орешарски е много добър професионалист и изборът му за министър-председател не беше грешен. Очаквам да е по-активен политически. Не трябва да е в страни от събитията, това е нередно. Той трябва да диктува дневния ред на българската политика. Факт е, че политическите централи определят политиката в държавата", обясни Първанов.

Протестите ще бъдат с все по-малка подкрепа в обществото, когато българите видят реален ефект от управлението. Въпросът е в това да има политика, която да се възприема, която да повишава доверието. Сега тенденцията е обратната, каза Георги Първанов.

Според Първанов в момента президентската институция не излъчва стабилност и увереност и отговорност за това носят президентът и неговият екип. По думите му обаче част от тази отговорност трябва да се поеме и от другите институции, които „сякаш искат чрез конфликта помежду си да изплуват на повърхността”.
 

Водещи новини

Още новини