Експерт: Целият преход е режисиран от ДС

share

Аз не робувам на конспиративни теории, но нищо не е случайно. Защо кредитните милионери са бивши сътрудници на Държавна сигурност (ДС), защо собственици на банки и собственици на медии са сътрудници на ДС. Отговорът на тези въпроси показва как се е формулирал преходът, чрез режисура. Това каза членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Днес на конференцията, която правим всяка година, бяха направени паралели на това което се случва в България и в останали страни от бившия соцлагер. В Германия са се случили три неща - гражданския начин спря унищожаването на досиетата, което при нас не се случи, от '90-та година в Германия няма правителство, което да не смята, че тази история трябва да бъде съхранена и разказана и трето - решило се е ЩАЗИ да се закрие. В България нищо от това не се е случило. При нас тези документи се вляха в службите и това, което се случи тук, целият преход е резултат от това", заяви Бончева.

"Прави впечатление, че службите са смятали, че независимо от събитията в страната ще продължават да работят дълго време. Това става ясно от плановете за развитие на службите, който се развива до 2000 година", коментира тя. Според нея комунистическият режим в България е трябвало да бъде осъден, а не да остава у хората чувството за безнаказаност. Едно извинение от трибуна няма да реши проблемите в обществото, жертва на тази несправедливост", смята още Екатерина Бончева. "Всичко това води до риск събитията да се повторят".

"В някои от сегашните служби има съпротива да ни предоставят документи, това е нарушение на закона и опит да се прикрият хора, които са на ръководни постове. Това показва невъзможност да се освободиш от зависимости", обяви експертът.

Водещи новини

Още новини