Предварителен докалд на ДАНС за КСНС: Няма сериозен риск за националната сигурност

share

Към момента още няма риск за националната сигурност заради бежанската вълна. Това бил един от изводите в предварителния доклад на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Документът е получен в парламента преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев днес, пише в. "Труд".

Според запознати в доклада пише, че не може да се прогнозира как ще се развива ситуацията в следващите месеци. Голям процент от бежанците и нелегалните имигранти, но без да се споменава колко точно, искали да заминат за друга страна от ЕС. Единици били заподозрени във връзка с терористични организации. В документа отново нямало данни колко са принудително изведените от страната нелегално влезли хора, разказаха запознати с документа. За септември и октомври 136 били административните мерки срещу чужденци - тоест за толкова хора е поискано извеждане от страната. Колко от тях са я напуснали, нямало данни. В доклада на Военното разузнаване липсвал анализ на развитието на конфликта в Сирия. Акцентът в документите бил предимно върху мерките на Йовчев за реакцията на бежанската криза.

ЕК предупреди вчера Бълария и Гърция, че е незаконно принудително да връщат обратно влизащите през границите им сирийски бежанци. Миналата седмица вътрешният министър се похвали, че сме върнали 250 бежанци. Членове на КСНС допуснаха, че конкретните данни от ДАНС, военните разведки и вицепремиера Цветлин Йовчев все пак ще бъдат дадени на място на заседанието. Вчера стана ясно, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вероятно няма да отиде на сбирката заради операция. Соцлидерът Сергей Станишев отново заяви готовност за диалог и с ГЕРБ, и с Реформаторския блок по теми, които изискват да се надскочи партийността.

Водещи новини

Още новини