Цветанов: Кой допусна изтичане на информация от ДАНС към ДПС?

share

Не се притеснявам от проверката на НАП. Нямам какво да крия.

Това каза в кулоарите на парламента Цветан Цветанов, предаде репортер на Novini.bg. Бившият вътрешен министър отново коментира скандала с Христо Бисеров. Не съм имал информация за Бисеров. Дори да кажа, че по мое време е имало разследване срещу него, това означава да издам класифицирана информация, нещо което не съм правил никога. Това, което ви казах вчера е на база на моя опит и анализиране на ситуацията. Все пак всички знаем кой е Христо Бисеров. Той е в политическия живот повече от 20 години. Беше "сивият кардинал" на СДС. Заемаше важни постове при тяхното управление. В ДПС също винаги е играл изключителна важна роля. Дали атаките към нашия лидер от Христо Бисеров за Сретен Йосич, през всички тези години, не се дължат на някакви други зависимости? Той беше шеф на временната комисия за пребиваването и престоя на Сретен Йосич в България. Задаваме си въпроса дали беше допустимо на един заместник-председател на парламента да се отправя към бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи с думите "Боли ли, когато ви вадят зъбите"? Това е недопустимо, каза още Цветанов.

Въпросът е не дали аз съм имал информация, а защо от ДАНС е изтекла класифицирана информация преди да бъде уведомен главния прокурор. От действията на ДПС и почетния им председател си личи, че те са знаели за този случай далеч преди Сотир Цацаров, категоричен беше Цветанов. На журналистически въпрос дали според него Владимир Писанчев е докладвал на Ахмед Доган Цветанов отговори, че всички знаем кой е Писанчев. Журналистите попитаха бившия вътрешен министър какво щеше да се случи ако Делян Пеевски беше шеф на ДАНС. Разликата между Пеевски и Писанчев е малка. Положението е почти едно и също, отговори Цветанов. 

Въпросът е дали ще бъде направено разследване за истинското изтичане на информация към ДПС. По думите му говоренето за информацията, която е била преди година, е повод, за да се вкара ГЕРБ в този дебат. Тук обаче въпросът е г-н Йовчев като вицепремиер и министър на вътрешните работи, вчера публично заяви, че не е знаел за всичко това, което се случва с разследването, или с информацията, която е постъпила в ДАНС. Смятате ли, че това е вярно? Кой посъветва Йовчев да каже това нещо?, каза Цветан Цветанов.

Политическите и личните решения, които се взеха, не смятайте, че имат тази способност да предвиждат всичко, което ще се случи в предстоящите дни. Тук не е ли заобиколен главният прокурор с информация, която е трябвало веднага да бъде докладвана на него, и дали не е осуетено едно бъдещо разследване, попита депутатът.

Водещи новини

Още новини