Алфа Рисърч: БСП води на ГЕРБ едва с 0,4%

булфото
share

Българското общество тръгва по спиралата на институционален  и политически срив - това е основният извод от анализа на обществените нагласи през октомври, направен въз основа на регулярното национално представително проучване на "Алфа Рисърч", съобщиха от социологическата агенция.

Доверието към правителството на Пламен Орешарски "пада" под критичните 20 на сто, а ножицата между позитивните и негативните и оценки за развитието на страната се разтваря до "три към едно" (16 на сто към 48 на сто). Рейтингът на президента Росен Плевнелиев, главния прокурор Сотир Цацаров, националния омбудсман Константин Пенчев намалява. Всички те, в една или друга степен, губят обществено доверие, повлечени от кризата в изпълнителната и законодателната власт, се отбелязва в анализа. Конституционният съд, чийто рейтинг се измерва за първи път от Агенцията, стартира с критичната и вероятно без аналог за подобна основополагаща институция подкрепа 12 на сто.

Връщането в парламента на Делян Пеевски и писмото, в което описва своя успех в живота, взривяват общественото мнение за втори път след избора му за ръководител на ДАНС. Едва 1,7 на сто смятат, че моделът за успех на младите хора в България трябва да бъде описаният от Д. Пеевски кариерен път. Тази де факто "присъда" за механизмите на политическо израстване и влияние у нас затвърждава моралната легитимност на студентските протести, обяснява високото им равнище на обществена подкрепа (60 на сто) и въвлича управляващите в нов негативен цикъл с непредвидими последици.

Катастрофиралото обществено доверие води до срив в подкрепата за всички основни политически сили. БСП и ГЕРБ застават на практически равни позиции в пътя си надолу - съответно 16,9 на сто и 16,5 на сто. Реформаторският блок също отстъпва от равнището, от което стартира, и достига до 6,4 на сто, следван от по-ниския като потенциал, но по-мобилизиран вот за ДПС (6,1 на сто). Единственият печеливш от сегашната ситуация на ескалираща криза е "Атака", чийто рейтинг, макар и бавно, започва да пълзи нагоре.

Нараства убедеността на мнозинството от анкетираните, че най-добрият изход в настоящата ситуация са предсрочните избори (78 процента), информира БТА.

Водещи новини

Още новини