Депутатите от ГЕРБ сами ще си дофинансират вота наесен

Булфото
share

На щедростта на депутатите си, освен на парите от държавната субсидия, ще могат да разчитат за финансирането на кампаниите си за вота „2 в 1” наесен някои от парламентарно представени партии, сред които със сигурност е ГЕРБ, пише в днешния брой в. „Монитор”.

Участието на управляващата формация в изборите с финансова инжекция вероятно ще подпомогнат и някои министри.

През 2009-а, когато се проведоха изборите за депутати в националния ни и в Европейския парламент, бъдещите тогава представители на кабинета „Борисов” Тотю Младенов, Вежди Рашидов и Румяна Желева са направили дарения за партията на обща стойност 20 965 лв., става ясно от публикуваните на сайта на Сметната палата финансови отчети на формацията. Парламентарната шефка Цецка Цачева също се откроява сред щедрите ГЕРБ - ери. Тя се е бръкнала с 5 бона.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и МВР шефът Цветан Цветанов пък ипотекираха дори жилищата си, за да осигурят 440 000 лв. на формацията, която по това време все още нямаше право на субсидия. За евровота общите приходи на партията са в размер на 442 000 лв., а за парламентарните избори са 826 000 лв., 105 000 лв. от които от дарения.

По традиция народните избраници, които щурмуват кметски кресла, са сред основните спонсори на собствената им кампания.

Обикновено те се разделят с максимално допустимата сума за дарение от физическо лице в рамките на една година. Разписаният в Изборния кодекс таван, който ще важи на изборите за президент и за местна власт на 23 октомври, е 10 000 лв. Досега бяха оповестени имената на 11 законотворци от управляващата партия, които ще се впуснат в кметската надпревара. При поредната порция кандидат-кметове, които от ГЕРБ ще представят днес, броят на герберите в парламента, които ще се борят градоначалници, ще набъбне с още един, разкриха от партията. Така ако всеки от тях спази традицията и дари за вота по 10 бона, в партийната каса само от тях ще постъпят общо 120 000 лв.

Депутатът от ГЕРБ Георги Андонов, който ще спори за кметското кресло в Гоце Делчев, призна, че ще се отчете с тавана за дарение, позволен от закона. Ще помогна на партията, тъй като има много разходи, които трябва да се покрият, не скри народният избраник. Не е ясно дали и колегата му Георги Икономов, който бе издигнат от за кмет на Банско, също като съименника си ще пусне в партийната касичка точно 10 000 лв. за изборната надпревара. Той със сигурност обаче щял да дари лични средства за подготовката за вота, макар все още да не е решил с каква сума ще се отчете. „Колкото е нужно, толкова ще дам”, категоричен е парламентаристът.

За разлика от техни колеги от други политически сили в НС съпартийците му ще имат за пръв път възможност да дадат рамо на своята формация, подпомагайки я с лични средства, откакто са депутати, тъй като предстоящите избори са първите на национално ниво от парламентарния вот през 2009-а. Сред мотивите на повечето законотворци да даряват по традиция предизборно средства е, че обикновено тъкмо те оглавяват местните структури на партиите си и са пряко отговорни за представянето им на избори.

Въпреки преобладаващата готовност сред герберите да помогнат финансово на своята формация сред тях има и депутати, които смятат, че едва ли ще се наложи да даряват средства за вота през октомври. Аргументът им е, че за разлика от 2009 година, когато не бе парламентарно представена, сега партията им може да разчита на достатъчно голяма инжекция от държавата. Освен това от отпуснатите й през миналата година 17 млн. лв. са били изразходвани едва 5,3 милиона. Субсидията на ГЕРБ не е малка и мисля, че няма да има нужда, е мнението и на зам.-шефа на народните представители от ГЕРБ Валентин Николов. Той допълни, че за сметка на това редовно помага с по 300 лв. на районната си организация в столичния район „Младост”, като парите отиват за различни дейности, включително за благотворителност.

Сред избраниците, които не смятат, че партията е опряла до финансовата им помощ, е и Емил Радев. Според Величка Шопова пък въпросът с даренията трябва да се обсъди най-напред в централата на ГЕРБ. След това щяло да стане ясно с колко отделните народни представители биха могли да подпомогнат предизборната кампания. Освен това трябва да се говори и с всеки кандидат за кмет по места. В нашия район – Пловдив, е издигнат областният управител Иван Тотев. Възможно е той самият да не иска в кампанията му да се вливат средства от лични дарения, предположи депутатката.

Докато в ГЕРБ е пълно с мераклии да помагат финансово на своята партия за вота, между СДС и ДСБ се задава челен сблъсък заради спор кой да покрива разходите за кампанията на общите им кандидати и дали те трябва да се делят поравно.

Според част от костовистите например за предизборната си пропаганда синият кандидат за поста на „Дондуков” 2 Румен Христов е редно да разчита най-вече на парите в касата на „Раковски” 134. От ДСБ изтъкват и факта, че заради по-малкия брой на депутатите им в групата на Синята коалиция техните партньори в нея и без това прибирали повече държавни пари, отколкото постъпват на „Кърниградска”. Хората на Мартин Димитров пък контрират, че ако парите не се делят поравно от субсидията и даренията за вота, постъпващи в общата каса, то тогава общият кандидат за кмет на София Прошко Прошков ще трябва да се оправя само с финансови постъпления от ДСБ.

Водещи новини

Още новини