Министър Искра Михайлова откри Регионален център битови отпадъци

share

Министър Искра Михайлова откри Регионален център за строителни и битови отпадъци в Асеновград.

Министърът на околната среда изтъкна, че е щастлива, че това депо е резултат от добро партньорство между няколко общини и се финансира от националния бюджет.

Проектът на депото е на обща стойност над 5 млн. лв. 1 млрд. и 500 млн. евро са планирани по Оперативна програма „Околна среда” за следващия планов период за финансиране на проекти в България, съобщи министърът.

„От тези пари не по-малко 500 млн. евро ще бъдат за отпадъци, като основно ще се използват за създаване и модернизиране на депата.

Вторият финансов ресурс, на който Министерството на околната среда и водите разчита, е ресурсът на предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда, каза министър Искра Михайлова. Предприятието ще продължи да подкрепя български общини за рекултивация на стари сметища и закриването им и изграждане на модерни депа.

Заложено е увеличение на бюджета на това предприятие за следващата година, уточни министър Михайлова. За да могат да бъдат подкрепени повече такива общини.

„Третият финансов ресурс, предназначен за депа е средствата, планирани от правителството за устойчиво регионално развитие, от които също могат да бъдат финансирани регионални проекти, ако има готови такива”, допълни още министърът на околната среда.

Водещи новини

Още новини