Орешарски: Очакваме критичен доклад от ЕК и 5-6 млн. евро за бежанците

Булфото
share

България има ориентацията, че ще получи 5-6 милиона евро (до края на настоящата година), съобщи премиерът Пламен Орешарски по повод очакваната помощ от ЕС за справяне с потока от бежанци към нашата страна. Той направи това пояснение пред  български журналисти в Брюксел след срещата си с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Изненади не могат да се очакват, а за следващата година ще очакваме по-голяма помощ от предварително планираните средства,  добави той. Премиерът уточни, че е поискал срещата с Барозу, за да го запознае с обстановката с бежанската вълна у нас и да го направи по-съпричастен към помощта на комисията в най-широкия аспект - техническа и финансова, на която може да се разчита. Вероятно по-голямата част от времето говорихме за мораториума (на Народното събрание върху продажбата на земя на  чужденци), отбеляза Орешарски, цитиран от БТА. Говорихме, че колкото по-бързо излезем от този казус, ще бъде по-добре за нашата страна. Уверих Барозу, че по никакъв начин няма да отидем към преразглеждане на договора на България за членство в ЕС и ще потърсим вариант да преразгледаме това решение, добави той.

Барозу се е поинтересувал до каква степен политическата ситуация в България няма да възпрепятства по-амбициозните планове на правителството за реформи. Премиерът поясни, че се е опитал да увери своя събеседник, че Министерският съвет има план за действие и ще продължи да разчита на подкрепата от Народното събрание, както досега, за да осъществи необходимите реформи в образованието, здравеопазването и за подобряването на административния и бизнес климата, за да върви страната напред.

По повод предстоящия през януари пореден доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка премиерът изрази  очакването, че документът вероятно ще съдържа критични бележки. За нас това са отправни точки за реформи на цялостната система на правосъдието и вътрешния ред, но едва ли няма да има критики, никой не очаква това, поясни Пламен Орешарски.

Според премиера Пламен Орешарски неработещото решение за удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци до 2020 година е било взето най-вече с гласовете на опозицията, към която той причисли и „Атака”: "Най-голям дял в това недобро решение има опозицията. Най-много гласове поне дойдоха от опозицията. Изцяло, от всички присъстващи, така че тук не става въпрос за мнозинството. Големият принос в случая даде опозицията. При това претендираща за европейско развитие. "Атака" също е опозиция в нашия парламент".

Водещи новини

Още новини