БСП и ДПС ще сезират Конституционния съд за мораториума за земята

share

БСП даде знак, че може да подкрепи ДПС в искане до Конституционния съд за приетото вчера предложение на "Атака" за мораториум върху продажбата на земя на чужденци до 1 януари 2020 г. "Нека първо да бъде изготвено искането до съда, след което ще има решение на парламентарната ни група. Логично е да се потърсят гласовете и волята на тези народни представители, които не са гласували вчера "за" мораториума. Те биха били достатъчни за събирането на необходимите 48 подписа за сезиране на КС", заяви днес пред журналисти зам.-председателят на групата на левицата Атанас Мерджанов, пише "Дневник".

Неофициално юристи от БСП също коментираха, че това е възможният изход от ситуацията, в която е прието решение без юридически последици.

Вчерашното решение, за което гласува голяма част от парламентарната група на БСП, не е от решенията, с които ние можем да се гордеем, каза Мерджанов, който гласува "въздържал се". Според него това по никакъв начин няма да наруши отношенията ни с ДПС.

След заседанието на парламента вчера депутатите от БСП се събрали на "Позитано" 20, където лидерът на БСП Сергей Станишев се скарал на своите, че го бламират като президент на Партията на европейските социалисти, и ги попитал какво ще обяснява сега на европейските партньори. Станишев заедно с председателя на Народното събрание Михаил Миков, зам.-председателя на правната комисия Филип Попов и Георги Кадиев са гласувалите "против" предложението на "Атака".

Отправил критики и че от ситуацията БСП е в губеща позиция и "Атака" обира лаврите. На късната сбирка не било обсъждано сезиране на Конституционния съд, но неофициално юристи от левицата признават, че това е легитимен изход от ситуацията. Още повече че преди седмица тясното партийното ръководство и парламентарната група да гласува "въздържал се" за вкарването на предложението в дневния ред и за самото искане на "Атака".

Оказва се, че предложението на БСП не е минало за един глас, и то на депутат от левицата - Петър Кънев. Той си тръгнал от парламента преди прегласуването, поискано от "Атака", и така бламирал своите. Трима от присъстващите депутати пък не са участвали в гласуването - международният секретар на БСП Деница Златева, Петър Курумбашев и Петър Мутафчиев. От заседанието в този час отсъствали и шестима - само Румен Гечев бил официално освободен в командировка, шефът на земеделската комисия Светла Бъчварова (на която било възложено да изготви позицията на партията по темата продажба на земя на чужденци), Петър Кънев, Стефан Данаилов, Илия Баташки и Николай Малинов.

Социалисти заподозряха, че ГЕРБ и "Атака", явно в почивните дни са направили договорки за общи действия в парламента.

Водещи новини

Още новини