Десислава Атанасова за пушенето: БСП са като шизофреници

share

Аз съм непушач, не защитавам пушенето. Но считам, че като част от една нация имаме право на свободен избор - аз да ходя в заведения за непушачи, а непушачите да ходят с приятели на обособените места, на които това е разрешено. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от Коалиция за България Спас Панчев по повод готвените от БСП законови промени.

Ресторантьорите също трябва да имат право на избор какъв тип да са заведенията им. В закона ще има малка промяна - ще се пуши само в обособени места в заведения и в след 22.00 ч. в баровете. Проведохме много срещи с бранша по темата. Ще има изискване в заведенията, в които ще се пуши, да има изградени вентилационни системи. Много от хората казват, че ще запазят да не се пуши, защото са доволни. В други пък бизнесът замря заради забраната и те ще разрешат пушенето, заяви Панчев.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че аргументът "това е демократично" не е удачен. Звучи смешно и шизофренично това, че някой защитава непушачите и не увреждането на здравето на нацията, а в същото време излага хората на рискове. 4500 жени в България всяка година се разболяват от рак на гърдата. Има доказателства, че това е свързано с тютюнопушенето, посочи бившият здравен министър.

Защо не забранихте и пиенето? От алкохол умират значително повече хора. Трябва ли да забраним всичко, попита риторично Панчев. Той призова при обсъждането на промените в пленарна зала да се гласува по съвест, а не по указания от партийните централи.

Водещи новини

Още новини