Първанов: Ако не кажем истината за бежанците, ни чакат много тежки беди

share

Президентът Георги Първанов призова Росен Плевнелиев да свика спешно Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Позицията си той изрази по време на дискусия в Харманли, където на дневен ред бе проблемът със сирийските бежанци, пише "Faktor".

Той подчерта, че институциите нямат единна позиция. Не само парламентът бяга от дебат по въпроса за бежанците, но и Плевнелиев не се ангажира със свикването на Консултативния съвет по национална сигурност, което за него е необяснимо.

Най-важният въпрос, който постави Първанов, бе дали България е изчерпала капацитета си за прием на бежанци.

„Големият въпрос е ние имаме ли все още капацитет, дали той не е запълнен, дали той не е изчерпан да поемаме бежанци и аз в своето заключително слово се опитах да формулирам още по-отчетливо въпроса. Защото, ако ние продължаваме да приемаме бежанци, но не можем да им осигурим хуманни условия, това не е по-хуманно, отколкото да кажем честно, че този капацитет е изчерпан етапно, особено с оглед на предстоящата зима. Тя може да ни донесе много тежки беди и да събуди много остро социално напрежение, което може да се пренесе вече и върху етно-религиозна плоскост“, посочи още бившият държавен глава.

Водещи новини

Още новини