Първанов си платил за глигана, пушката му е само 5000 лв.

  • 12 май 2011 17:33

  • 1905
  • 3
Първанов си платил за глигана, пушката му е само 5000 лв.
©

Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика вече няма да работи по сигнала на еколога Стефан Аврамов срещу президента Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в и ловните му трофеи.

Председателят на комисията Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, обясни, че днес депутатите са се запознали с отговора на държавния глава по обвиненията и са установили, че не е в техните прерогативи да работят по случая, тъй като не ставало дума за корупционна практика, а ако имало конфликт на интереси, то със сигнала трябвало да се заеме независимата комисия за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Според процедурата държавният глава имаше точно седмица да отговори на запитването, като практиката е това да става в писмена форма. Президентът изненада депутатите с изнендващ бърз отговор на запитването за източниците на финансиране на хобито му.

Сигналите срещу трофеите на президента били част от кампания за дискредитирането му, смята държавния глава.

В писмото си държавния глава казва още:

„Искаме да обърнем внимание на факта, че президентът не би могъл да изпадне в конфликт на интереси във връзка с участие в лов, тъй като няма управленски правомощия по отношение на ловните стопанства, нито притежава разпоредителни правомощия с публични средства. Няма хипотеза, при която държавният глава да е страна в определени правоотношения, във връзка с което да се поставя в конфликт на интереси, участвайки в законен лов".

Според президента публикациите срещу него са част от политическа кампания за дискредитиране, с която се разпространявали от „откровени и дори абсурдни лъжи до груби спекулации, касаещи имотното състояние, документите за което са публично достояние, и личния живот на президента и семейството му".

В писмото се посочва още, че парламентарната комисия не трябвало „да се превръща в средство за разчистване на политически сметки и за генериране на изкуствен конфликт между институциите".

В писмото до комисията се посочва, че при всички свои пътувания в страната президентът заплащал разходите си със собствени средства и дори при служебни пътувания не бил използвал правото си на командировъчни. Всички разходи пък били надлежно документирани.

Президентът информира още, че участието в ловни дружинки било достъпен разход за всеки ловец.

Във връзка с появилата се информация, че Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в притежава пушка на стойност 50 000 лв. е посочено, че тя всъщност е десет пъти по-евтина.

Държавният глава е изпратил подробна информация за всеки един от случаите, в които се твърди, че той е отстрелял дадено животно. Така например Първанов посочва, че наистина е заплатил със собствени средства глиган от варненското село Долище.

Президентът заявява още, че не притежава трофей от архар, не е бил на лов за елени в Тервел, не е „изтрепал над 20 глигана" в резервата „Белене" и не е ловувал край Попово.

Решението да се създаде такъв независим орган бе взето в края на ноември миналата година. До сега в нея са назначени четирима от общо петима души като назначението на парламентарната квота стана днес. Според новоизбрания председател на комисията Филип Златанов комисията щяла да заработи след няколко месеца. Въпреки това парламентарната комисия вече няма да се занимава със сигнали за конфликт на интереси.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1905 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
наблюдател

2014.02.08 | 23:38

3
Нека всички клеветници най -после да разберат що за истински българин е Георги Първанов за разлика от прехваленият мошенник и лъжец -Бойко Борисов. Давам само един пример : Всяко излитане на Бойко Борисов с правителственият хеликоптер до някое селище в България струва на ден 15 000 лева,а както виждате той го ползува почти всеки ден .
избирател

2013.12.31 | 21:25

2
Той президента вече почти му свършва мандата и си отива,а Яне Янев започва да се прави на интересен и супер популярен - като Волен Сидеров.Точно сега никой не печели от това.България продължава да потъва от некомпетентното и противонародно управление на правителството, а Яне Янев вместо да мобилизира силите си в истинската посока-той тръгва да се заяжда и конфронтира с Георги Първанов и от това цялото шоу- Бойко Борисов му се присмива ......
BALGARIN

2013.12.31 | 21:24

1
ave kreten ....to struva taka ili ina4e 15 000 leva niama zna4enie dali izlita ili ne kato ne znaes pita da ti eba maikata komunistka

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини