Плевнелиев: Интегрирането в Шенгенската система е важно

share

За България е важно да се интегрира в Шенгенската система, за да може с една виза бизнесмени, туристи и посетители да се движат навсякъде, това заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента на Хърватия Иво Йосипович.

"При мое посещение в Турция, в азиатски държави, в много други държави, които са свързани с България, винаги ни се поставя темата – защо се получава така, че примерно руски туристи, украински туристи, турски туристи, бизнесмени от много други десетки държави получават по-трудно виза за България, отколкото за ЕС, Шенгенска виза. Затова за нас е важно да се интегрираме в Шенгенската зона, за да може бизнесмени, туристи, милиони посетители свободно, с една виза да се движат навсякъде. Това е важно и за Хърватия, и ние споделихме днес нашия взаимен опит", каза президентът Росен Плевнелиев.

В България, ние тълкуваме отлагането на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, като по-скоро политически, отколкото технически въпрос, каза Плевнелиев. Става въпрос не просто само за политиката на една или друга държава; става въпрос за голямата политика в Европейския съюз. Голямата политика, трябва да бъде политиката на европейската отговорност и солидарност. Когато държава като България, е действала отговорно, инвестирала е стотици милиони и пази ефективно шенгенските си граници, тя би следвало да очаква европейската солидарност, защото ние търпим и сериозни икономически загуби, поради това разкрачено положение, в което се намираме, каза Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини