Договарят 500 млн. евро от Европейската инвестиционна банка

share

Ще работим за ново рамково споразумение за кредитна линия в размер на 500 милиона евро за следващия програмен период – пари за рефинансиране и съфинансиране на проекти по Кохезионния фонд. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски след среща с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Михай Танасеску.

„Европейската инвестиционна банка винаги е била много корпоративна и отзивчива към всички нужди на нашата страна. Нашите взаимоотношения датират от 90-те години. Досега около 4 милиарда евро е общата експозиция по проекти от 90-те години насам”, посочи Орешарски.

„В момента подготвяме финансовата перспектива за следващия програмен период. Разговорът беше фокусиран върху взаимоотношенията ни с ЕИБ в рамките на следващия програмен период. Имаме интерес към кандидатиране на железопътни участъци. Отделихме внимание на кредитна линия 100 - 150 милиона евро по Българската банка за развитие. Ще ускорим тази процедура. Вицепрезидентът спомена, че банката няма лимити за България, стига да имаме добри проекти”, заяви Пламен Орешарски.

Разглеждахме възможността за рамков заем за развитие на селските региони в размер до 150 милиона евро, заяви вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Михай Танасеску .

„Трябва да фокусираме вниманието си към малки проекти, насочени към развитие на селските райони. Разглеждахме възможността за рамков заем за развитие на селските региони в размер до 150 милиона евро. Той ще помогне на хората, живеещи в селските райони”, добави Танасеску.

„Продължаването на развитието на отношенията ни с Българската банка за развитие е в наш интерес. Надявам се, че Банката за развитие ще бъде силен партньор в бъдещите години. Вярваме, че ако една банка за развитие е наш партньор, това е от първостепенно значение за разработката на проекти”, посочи той. По думите му - траншовете за малките и средните предприятия вървят добре.
През 2012 г. общата сума на отпуснатите от Европейската инвестиционна банка кредити за България възлиза на 183 милиона евро. През последните пет години – от 2008 до 2012 г. – банката е предоставила близо 1,1 милиарда евро за финансиране на инвестиционни проекти за насърчаване на икономическото развитие в България.

През 2012 г. Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) е подписал в България споразумение за отпускане на допълнителни 150 милиона евро под формата на заем за споделен продуктов риск за малките и средните предприятия на разположение на малките и средните предприятия през 2013 г. С подписването на новото споразумение, общата сума от средства, управлявани от ЕИФ от името на правителството на България по инициативата „Джереми” в България възлиза на 349 милиона евро. През 2012 г. българските малки и средни предприятия са се възползвали от 75 милиона евро по инициативата под формата на дялово участие и заеми.

Водещи новини

Още новини