Десислава Атанасова: Миков ни върна в тоталитаризма

share

Правителството е нелегитимно. Липсва му не само обществена, международна и парламентарна подкрепа. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова при обсъждането на исканата оставка на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

"Един народен представител си позволи по безпрецедентен начин да е над Конституцията. Този народен представител осигури и избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В негови ръце е кворумът на парламента. Когато беше внесен вота на недоверие, този народен представител и групата му отсъстваха удобно, бяха в Брюксел. Там те не се бяха скрили под бяла пластмасова маса, а замеряха сервитьори с тапи. Това се случи с подкрепата на председателя на парламента Михаил Миков", каза тя.

"На 26 септември г-н Миков надмина себе си - показа, че няма никакво намерение да спазва парламентарната практика и парламентарния правилник. Поведението му беше също толкова скандално и неприемливо, колкото беше и отношението му към справедливите протести на българските граждани. Ясно показахте, г-н Миков, че от Вас няма никаква необходимост. От първия ред г-н Стоилов ръкомахаше и ви показваше парламентарни тарикатлъци. Вие се принудихте да покажете собствената си немощ като председател на парламента. Никой друг път пръв сред равни не е забравял, че България е парламентарна република. Миналата седмица вие ни върнахте в годините на тоталитаризъм и диктатура, когато присъствието на другарите ви беше достатъчен повод да има заседание. Квесторите броиха народните представители като глава добитък и все пак и днес не е ясно кой е присъствал и кой не. Ако на вас вляво не ви е обидно да ви броят по този начин, не като личности и граждани, а без имена, на нас ни е обидно. Точно за това считаме, че Вие, г-н Миков, не следва да заемате най-високата трибуна в Народното събрание", каза още Атанасова.

Водещи новини

Още новини