Тотю Младенов: Пенсионната реформа на ГЕРБ няма алтернатива

share

Обещанията за увеличаване на минималната работна заплата са нормални. Трябва да подкрепяме правителството и да започнат да се изпълняват предизборните обещания, които сме поели. В Бюджет 2014 ще има по-нормални разчети и парите ще дойдат от там. Това заяви Георги Гьоков, депутат от Коалиция за България, в сутрешния блок на БНТ по повод пенсионната реформа и увеличаването на минималната работна заплата.

Демографската криза, която е в цяла Европа ни принуди да започнем тези реформи. Ние очаквахме, че това правителство ще продължат тези реформи, а те ги бламират. На всеки 100 излизащи пенсии, влизат 64 човека на пазара на труда. Пенсионната реформа на ГЕРБ няма алтернатива. Управляващите се опитват да се харесат на избирателите си и да решат някои проблеми от пазара на труда, заяви Тотю Младенов от ГЕРБ.

Гьоков заяви, че смятат, че ще е по-добре да се увеличава доверието в тази система и оттам да се увеличават и вноските."Ние говорим за стопиране за известно време, а след това се говори за един режим, при които се вдига възрастта с 3 или 5 години", каза той.

Младенов го контрира, че те я спират за времето, за което управляват, а след това който е на власт - да му мисли. Той подчерта, че има препоръка от ЕС да се изравни пенсионната възраст за мъже и за жени, също така да се намали ранното пенсиониране за военните и за полицаите.

Трябва да гледаме хората, те не живеят добре. Идеята е за стопиране за година, ще изслушаме експертите и след това ще се въведе един автоматичен режим за увеличаване на възрастта, обясни Гьоков.

Ако това се направи ще се увеличава непрекъснато дефицита в социалната сфера, заяви Младенов.

Депутатът от КБ заяви, че все още текат дебатите за пенсионната възраст при военнослужещите.

"Връщането на ранното пенсиониране ще доведе до тежки последици. Не изпълняваме основи препоръки на ЕК и те ще ни накажат, най-вероятно ще ни накажат чрез еврофондовете. Едва ли ще намерят пари за това, което обещават", смята бившият социален министър.

Попитан дали ГЕРБ ще влезе в НС, Младенов заяви, че не знае, защото сме в тежка парламентарна криза, а институциите не работят в България. Ако не се осигури кворум - правителството се разпуска и отиваме на избори, ако се осигури - ГЕРБ ще присъства, подчерта той.

Гьоков заяви, че не разбира деструктивното поведение на опозицията.

Водещи новини

Още новини