Залагат 1,8% инфлация в бюджет 2014

share

1,8% инфлация ще бъде заложена в бюджета за следващата 2014 г. С точно толкова се очаква да нараснат както инвестициите и потреблението в страната, така и икономиката като цяло.

Тези аспекти от макрорамката на бюджет 2014 година е представил финансовият министър Петър Чобанов пред партийното ръководство и правителството по време на посещението им във Враца, пише в. Стандарт. "Това е амбициозна цел, но на практика тя не е свързана само с това, което ще покажем през бюджета, а и с редица закони, които се приемат за подобряване на бизнес средата, улесняване достъпа до обществени поръчки, подготвящото се антимонополно законодателство", коментира Петър Чобанов.

От самото успокояване на средата разчитаме, че потреблението леко ще се раздвижи и ще се появят и вътрешни инвестиции, тъй като тази година очакването е, че за поредна година те отново ще намалеят в реално изражение, допълни той. При заложен размер на БВП от 81,6 млрд. лева за 2014 г., предвиденият дефицит ще бъде 1,46 млрд. лева, или 1,8% от БВП, стана ясно още от срещата във Враца. Както е известно, бюджетът за тази година беше актуализиран и допустимият дефицит бе увеличен до 2% от БВП.

Водещи новини

Още новини