Петър Стоянович поиска още 20 млн. лв. за култура

share

Министърът на културата Петър Стоянович отчете първите 100 дни от работата си. Министерството на културата предвижда промяна на метода на финансиране на театрите и културните институти в областта на сценичните изкуства, който сега се изчислява на база продадени билети, стана ясно по време на отчета.

Според министъра темата на единния разходен стандарт е била въведена, за да се увеличи пазарното съревнование в гилдията, но тя е несъвършена. По думите му се налага да бъде премислена, тъй като утежнява бюджета и няма реални гаранции, че качеството на продукта е достатъчно добро в цялата страна.

Стоянович посочи, че не би трябвало финансирането да бъде само на принципа зрител - билет - възвръщаемост на парите, без да се обръща внимание на художествения продукт. Заместникът му Васил Василев обясни, че досега бюджетът се е формирал само на база спрямо показатели в рамките на едно тримесечие, което води до несигурност във финансирането. Това означава, че някои от театрите занижават цените на билетите си, за да напълнят залата, но и за да получат съответната субсидия и от държавата.

Около 20 милиона лева допълнително в бюджета за култура за 2014 година ще поиска министър Стоянович. Той посочи, че около 10 милиона лева от тях ще са за сценични изкуства, 4,5 милиона - за филмово производство, 1,5 милиона - за субсидии за творчески проекти, около 2,5 милиона - за управление на културното наследство и около 1 милион лева - за фестивална дейност.

Водещи новини

Още новини