Манолова: "Атака" да са строени и да гласуват срещу правителството, вота няма да мине

share

Чисто математически са необходими 121 гласа, даже от "Атака" всички да са "строени" в пленарната зала и хипотетично да подкрепят ГЕРБ, резултат от вота няма да има.

Това коментира пред журналисти заместник-председателят на парламента Мая Манолова, преди заседанието на НС, което обаче беше провалено поради липса на кворум. Вотът е заради инвестиционната политика. Важно е друго, отбеляза тя, парламентаризмът се реабилитира при това управление и правителство. Кабинетът, обясни Манолова, е в НС и заявява своите краткосрочни управленски мерки, програма, отчита 100-те си дни, министрите се отзовават на парламентарния контрол. Депутатът похвали ГЕРБ, че са се върнали в залата и участват активно в дебатите и в комисиите. Те се включват и в нормалните парламентарни практики като вот на недоверие, добави Мая Манолов. Това тя приемала като знак, че може да се направи опит за връщане на авторитета на институцията, която при управлението на Борисов е била принизена до "един прост подпис под неговите капризи".

Заместник-председателят на парламента напомни, че бившите управляващи имат 97 депутати и могат да направят, по думите й, чудеса с тази група. Според нея бившите министри на ГЕРБ с опита си в управлението могат да бъдат полезни и сега като коректив и аргументиран критик. "Винаги има за какво да бъде критикувана и бита една власт", посочи Манолова, но не пожела да подсеща опозицията къде да търси дефекти на сегашната. Според нея Министерството на инвестиционното проектиране, заради чието създаване опозицията внесе първия вот на недоверие, е свършило работа за трите месеца, "през които се е ситуирало". Поради това, че е ново ведомство, тя не можела да има и критики към работата му, още повече, че то било подготвило вече и редица нормативни актове, свързани с устройство на територията, например.

Мая Манолова призна, че очаква от днешния дебат по вота да чуе полезни аргументи, които кабинетът да приеме и да се вслуша. Министрите, според заместник-председателя на НС, управляват в трудна ситуация, но слушат критиките и чуждото мнение. Ако дебатът е разумен, това е шанс за правителството, заяви тя. Според Манолова би било "много несериозно", ако следващият вот на недоверие е за здравеопазването.

Водещи новини

Още новини