Политолог: Септември беляза голямото завръщане на Орешарски

  • 24 септември 2013 15:21

  • 2119
  • 2
Политолог: Септември беляза голямото завръщане на Орешарски
© Булфото

Септември беляза голямо завръщане, но не на протеста, а на премиера Орешарски. Това каза политологът Борис Попиванов на  дискусия, организирана от Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".

Попиванов отбеляза, че Орешарски, който през предишните месеци е отсъствал осезаемо от медийните полета, през септември е заел  несвойствено активна медийна роля с поредица от интервюта и инициативи. Въпросът, който стои пред Орешарски, е дали ще може да докаже себе си като балансьор в разнопосочните послания на БСП и ДПС по основни въпроси, свързани с управленската програма  и бюджета за 2014 г. или всичко ще се решава в диалога между партийните централи, коментира политологът.

Политологът Димитър Ганев отбеляза партизирането на протеста и опита на ГЕРБ да го яхне, което се е оказало контрапродуктивно.  С вота на недоверие ГЕРБ използват единствения си ресурс, който имат повече от Реформаторския блок, а именно парламентарното си  представителство. По думите му представените 100 мерки за 100 дни идват да отговорят точно на този проблем, но шансовете не са никак големи.

Според проф. Петър-Емил Митев кабинетът няма достатъчно качествена и обединена политическа опозиция, а протестите играят важна профилактична роля, предпазват го от груби грешки. Социологът Андрей Райчев рязка нарасналата подкрепа на БСП от 15-17 процента до 20-22 процента е теоретичният максимум на партията. Десницата ще управлява в степента на своите възможности да се разбира с БСП, смята социологът. Десните не можаха да изработят политика към Борисов и това ги уби, коментира той.

Най-интересното, което ще наблюдаваме в следващите месеци, са отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок, смята политологът  Първан Симеонов. Според него единственият шанс Реформаторският блок да участва в следващо управление на страната минава през  ГЕРБ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2119 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БУТАЧА

2013.09.25 | 08:36

2
ОТ ТОАЛЕТНАТА

2013.09.25 | 08:36

1
Ами не напразно България я описват че изглежда на картата като тоалетна!!!Нека сам си вярва!!!

Добави коментар

Водещи новини