Орешарски към Павлова: Магистрала Хемус никога не е била приоритет

Булфото
share

Изграждането на магистрала "Хемус" никога не е било проритет на това правителство. Това каза премиерът Орешарски в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова.

Тя попита каква е политиката на правителството относно транспортната инфраструктура. „Продължава ли изграждането на магистрала „Хемус” да е приоритет с европейско финансиране. По какъв начин предвиждате да бъдат разпределени средствата в следващия програмен период за пътен и железопътен транспорт?”, попита Павлова.

„Изграждането на магистрала „Хемус” никога не е бил основният приоритетен инфраструктурен проект за изграждане с европейски средства нито в сегашния период, нито в следващия програмен период. Вашето правителство многократно е настоявала пред Европейската комисия, че приоритетна е магистрала „Струма”. Това не е упрек към вас, а припомняне на факти”, отговори премиерът.

„Новата политика на ЕС е стимулиране на екологичните видове транспорт – железопътен и воден. Прибързано е на този етап да се посочват конкретни дялове. По ОП „Транспорт” ще има около 1 млрд. евро, които трябва да се разпределят за пътни и железопътни проекти”, зави Орешарски.

Водещи новини

Още новини