ДСБ към Орешарски: България заплашена ли е от терористични атаки?

share

Към този момент не е ясно има или няма заплаха за страната ни от евентуални терористични атаки, във връзка с кризата в Сирия. Това твърдят от ДСБ.

В специално писмо до министър-председателя Пламен Орешарски, тъмносините поставят въпроса със сигурността на българските граждани, а причина за коментара е разминаване в изказванията на вътрешния министър Цветлин Йовчев и думи на зам.-шефа на НРС след заседанието на Съвета за сигурност към Министерски Съвет от 30 август. От ДСБ искат и премиерът да им предостави актуализирания Националния план за борба с тероризма.

По думите на зам.-председателя на ДСБ ген. Атанас Атанасов е объркващо вътрешният министър да твърди, че правителството не разполага с данни за наличие на пряка терористична заплаха, а заместник-началникът на НРС да каже точно обратното. „Вицепремиерът Цветлин Йовчев заявява, че правителството не разполага с данни за терористична заплаха на територията на България. Зам.-директорът на НРС заявява, че във връзка с кризата в Сирия, службата и други сродни на нея у нас разполагат с достоверни данни за реални потенциални заплахи за сигурността на страната, на отделни нейни структури, представители и граждани”, обясни Атанасов. „Искаме да питаме кой казва истината. Има ли терористична заплаха за България, произтичаща от кризата в Сирия или няма заплаха”, допълни той.

От партията ще изпратят и въпрос към председателя на парламента Михаил Миков, който касае зоната за сигурност около Народното събрание, която според Албена Палпурина е незаконно разширена. „Очевидно е, че зоната е много по-голяма от 20 м. На места достига повече от четири пресечки от сградата на Народното събрание. Чрез какъв акт администрацията е определила зоните за заграждения на Народното събрание Как е съгласувала тези зони, защото те са длъжни да ги съгласуват с МВР и с кмета на Столична община”, обясни Палпурина.

До сега от ДСБ са изпращали пет въпроса до кабинета "Орешарски", касаещи най-вече съмнителни по думите им назначения и уволнения, но са получили отговор само на четири от питанията си.

Водещи новини

Още новини