Бобева: Брюксел ни даде "зелена светлина" за обществените поръчки

share

По време на блиц контрола депутатът от БСП Корнелия Нинова зададе въпрос на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева за поправките в Закона за обществените поръчки.

"Трябва да се даде възможност на повече фирми да се включат, както и да се засили контролът. За 2012 г. за обществени поръчки са отделени над 21 млрд. лв. - сериозен ресурс от държавния и европейския бюджет", каза Нинова.

"Законопроектът е депозиран в Народното събрание. Днес приключиха консултациите с Европейската комисия. Имаме "зелена светлина" от Брюксел. Важен момент в целите на закона е създаване на условия за електронизиране на обществените поръчки.  Спечелилите голяма поръчка в строителството ще бъдат задължени да предоставят на по-малки подизпълнители не по-малко от 30% и не повече от 70% от работата. За да не става това фиктивно или със спекулативна цел, задължително ще се огласяват и подизпълнителите. Въпросът трябва да бъде обсъден от Народното събрание. Парламентът трябва да реши и дали цялата документация веднага да се качва в сайта на възложителя в интернет. Правителството категорично подкрепя тази мярка, за да има по-голяма прозрачност", заяви в отговор Даниела Бобева.
 

Водещи новини

Още новини