Бойко Борисов към Орешарски: Разчитайте на ГЕРБ за мерките за Сирия

share

За съжаление при неблагоприятното развитие на ситуацията в Сирия, България трябва да следи евроатлантическите партньори и да съдейства в рамките на възможностите си за изработване на общи позиции на НАТО и ЕС. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в рамките на парламентарния блицконтрол.

Той бе попитан от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за намеренията на кабинета за справяне с кризата. България трябва като партньор да участва в решенията на НАТО за Сирия. Не трябва да мислим за диктатора, а за милионите бежанци, препоръча лидерът на ГЕРБ. Трябва да се търси помощта и сътрудничеството на ЕС, препоръча той.

Вниманието ни трябва да е насочено към сирийските бежанци, които са жертва на конфликта, който се разгръща през последните седмици, съгласи се Орешарски. Имаме набор от решения за справяне със ситуацията, поддържаме контакти и с еврокомисаря по хуманитарна помощ Кристалина Георгиева. Орешарски припомни, че е свикал Съвета за сигурност към МС и е създаден кризисен щаб. Засега повод за драматизъм няма, но има засилена миграционна вълна.

Тежестта за това ще падне на кметовете по места, предупреди Бойко Борисов. Бюджетите няма да издържат, тъй като и в момента бежанците, които влизат всеки ден не са малко. Може да разчитате на подкрепа на мерките за справяне със ситуацията, обеща Борисов.

Водещи новини

Още новини