#ДАНСwithme 81: Протестиращите се изпокараха (обновена)

Булфото
share

Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски в София блокираха движението около пл. „Независимост” за 81-ви ден поред.

Много от участниците в протеста развяват български знамена и освиркват. Група протестиращи бият на тъпани. На един от издигнатите лозунги е изписано „Стига червен бизнес”. Има хора, които са дошли на протеста с велосипеди. Сградата на Министерски съвет е обградена с метални заграждения. В района има полицейско присъствие.

По същото време към 30-ина души скандират „оставка” пред Народното събрание. Те са донесли няколко български знамена и няколко лозунга, с които призовават за оставка на правителството на Пламен Орешарски. Групата е сравнително малобройна, тъй като се очаква от Министерски съвет да дойдат другите протестиращи, които в момента скандират там. Засилено е полицейското присъствие около Народното събрание. Сградата е обградена с метални заграждения и полицейски ленти. Полиция има странично между парламента и БАН. Паркирани са няколко патрулки и полицейски буса. Движението по бул. „Цар Освободител е спряно в участъка от кръстовището с Военния клуб до Министерски съвет. Пред парламента движението не е спряно и се осъществява нормално.

Към 19.40 часа шествието пред Министерски съвет потегли към Народното събрание. Отпред се движат няколко души с тъпани, които дават ритъма на скандиранията. Протестиращите носят 4 по-големи български знамена и няколко десетки малки. Издигнати са няколко лозунга за оставка на кабинета. Спряно е движението по бул. „Цар Освободител” между Министерски съвет и Народното събрание до изтеглянето на шествието. Пред Министерски съвет са останали няколко коли и бусове на жандармерията и полицейски патрулки. Полиция има и на други места в центъра на София, като при Военния клуб и пред Народното събрание.

Към 20.00 часа протестиращите срещу правителството в столицата достигнаха до сградата на парламента. Чуват се силни освирквания и биене на тъпани. Протестиращите скандират „оставка”. Някои от участниците в протеста носят български знамена. Група граждани са дошли с велосипеди, а други с малки деца. На един от лозунгите е изписано: „Избори, не нов 9-ти септември `44”. Голяма част от протестиращите се разотиват. Движението в района е спряно. Сградата на Народното събрание е обградена с метални заграждения и полицейски ленти. Засилено е полицейското присъствие около парламента.

Към 19.30 часа протестиращите на площада пред сградата на Министерския съвет в центъра на София са били около 150. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма данни за инциденти. Полицейските екипи продължават да се грижат за сигурността и обществения ред.

Към 21.20 часа избухна конфликт между протестиращите и хора от палатковия лагер до сградата на Народното събрание. Напрежението се повиши, след като на протеста се появи Ангел Славчев, един от организаторите на протестите срещу монополите в София през февруари. Според хората от палатковия лагер Славчев е искал да им представи идеите си за промени в дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Намесата на полицията е предотвратила разправията да достигне до физически контакт.

Водещи новини

Още новини