Бивши външни министри: Сирия може да подпали региона

share

"Решението за нападение в Сирия не е лесно. Ситуацията е много сложна. Има проблеми и факти в Сирия, за които е очевидно, че не трябва да излизат", заяви в сутрешния блок на Нова телевизия бившият външен министър на България и настоящ евродепутат Надежда Нейнски.

"Светът е категоричен в едно, че трябва да се постави край на използването на химическо оръжие", каза още тя.

Надежда Нейнски добави, че рисковите пред Сирия са огромни. "Международната общност не трябва и не може да остане безучастна към това, което се случва", допълни още тя.

Според Ивайло Калфин, външен министър в кабинета на Тройната коалиция и евродепутат от ПЕС, трябва да се изчакат изводите на експертите към ООН относно употребата на химическо оръжие. По думите му, без тяхното окончателно мнение, не трябва да се предприема нищо.

От своя страна бившият външен министър Николай Младенов каза, че конфликтът в Сирия рискува да обхване не само тази страна, но и съседните страни. Най-сериозна е опасността за Иран и Ливан, поясни той. "Използването на химическо оръжие не трябва да остане ненаказано", заяви Младенов.

Ивайло Калфин каза, че ако се наложи България може да участва във военна операция в Сирия. Той заяви, че е изумен от изявлението на бившия военен министър, че страната ни не може да се включи в един военен конфликт, защото няма нито кораби, нито самолети. По думите му, това не е вярно. Николай Младенов добави, че България не трябва в никакъв случай да действа без ООН и без НАТО.

Надежда Нейнски определи като изключително сериозна заплахата от бежанска вълна.  Според нея трябва да се обсъдят и икономическите последици от ситуацията в Сирия.

Водещи новини

Още новини