Киряк Цонев: Има интереси Сирия да бъде раздробена

share

Ще бъде глупост, ако бъде обявена война на Сирия или се стигне до военна операция там без санкцията на Съвета за сигурност на ООН - това коментира в интервю за Дарик по повод обстановката в региона арабистът Киряк Цонев.

По думите му определени сили имали интерес Сирия да бъде раздробена на малки враждуващи части, като върху конфликта влияели и интересите към огромните газови находища, открити до бреговете на държавата.

Според арабиста важен е въпросът кой е използвал химическо оръжие там.

"Струва ми се, че има държави, държавни лидери, които са способни и могат да вземат подобни, напълно погрешни решения. Къде са доказателствата, че правителството е използвало химическо оръжие. Те са горе-долу на същото равнище каквито бяха така наречените доказателства за агресията срещу Ирак - беше обвинен, че има химическо оръжие, което така никой не откри", припомни арабистът.

Според него сирийският режим няма абсолютно никакъв интерес да използва химическо оръжие: "Струва ми се, че става въпрос за една крупна провокация. И другият въпрос е: добре, ще има намеса, имаше намеса в Либия и до какво доведе тази намеса? Доведе до хаос. Имаше намеса в Ирак - доведе до хаос. Така че във всички тези случаи ние трябва този опит, вече натрупан с годините, да го имаме предвид".

По думите на Киряк Цонев факторите са няколко: "Единият е Сирия да бъде раздробена на малки мини държавици, които са враждебно настроени една към друга на чисто религиозна основа, за да може същото да стане с Ливан - по-нататъшно раздробяване на Ливан. И изведнъж най-силната държава в региона остава Израел. Другият фактор, който влияе върху това кой ще вземе властта в Сирия - това са огромните газови находища, които бяха открити и се намират под водите на източната част на Средиземноморието. Тоест до самите брегове на Сирия. Това също е от значение".

"Познавам сирийците, живял съм сред тях дълги години, те са мъдри хора. Винаги ще намерят решение. Те днес може да се бият, а утре ще се целунат и ще си намерят мирното решение. Те трябва да бъдат оставени сами на себе си, никой да не им пречи", категоричен бе арабистът.

Водещи новини

Още новини