БСП: Бившите управляващи помогнаха за срива в строителството (видео)

share

Силно намалява възможността за конкуренция между фирмите в строителния сектор, съобщи Димчо Михалевски от БСП.

От 2010 година обаче започна сривът в строителството и започнаха проблемите пред българските фирми, добави той.

Близо 84% от фирмите в бранша са малки, тоест те имат персонал до 50 човека, информира Михалевски. Той поясни, че големите фирми в България са само 8 на брой. "През последните години над 2600 фирми са прекратили своето съществуване. Причина за това е освен спадът в строителството, както и това, че предното управление насочваше поръчките към много малък брой фирми", каза социалистът. и поясни: "В следствие на субективни обстоятелства драматично се е свила възможността за конкуренция между фирмите". Има силно дебалансиране на конкурентната среда, добави още той.

Според Михалевски трябва да се направят няколко законови промени. Едни от тях трябва да са в Закона за камарата на строителите, в Закона за устройство на територията и в Закона за обществените поръчки. По думите му, последната промяна е най - важната. Той съобщи, че ще се въведе онлайн платформа, чрез която да се вижда във всеки един момент коя фирма какви обществени поръчки има.

Относно появилата се информация за създаване на нова партия в лявото пространство, Димчо Михалевски заяви, че няма такава информация и според него тя не лежи на реални действия.

Във връзка с детските и това, че се планува всяко дете да получава до 18 години по 50 лева независимо от доходите, Димчо Михалевски каза, че темата се обсъжда наистина и поясни, че се планува новите правила да влязат в сила през 2014 година.

Водещи новини

Още новини