Адемов: Социални групи няма да получат подкрепа, ако има президентско вето

share

"Ако президентът наложи вето на актуализацията на бюджета, определени социални групи няма да получат подкрепа", заяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след окончателното приемане на актуализацията на бюджета.

„В Конституцията право на законодателна инициатива по отношение на Закона за държавния бюджет и актуализацията му е единствено и само на Министерски съвет”, припомни министърът.

„Предизвикателството пред президента е изключително, тъй като ако той наложи вето върху част от текстовете от приетата актуализация, възникват поне два въпроса със социално измерение. Трябва да има обяснение по въпроса защо семействата на деца с увреждания няма да могат да получат подкрепа в рамките на месец или два, докато протече процедурата по евентуалното прегласуване на актуализацията. Подкрепата за тези семейства е 28 лв. на месец. Другият въпрос, който има социално измерение, са тези допълнителни 40 млн. лв. за увеличаване на квотата на ваучерите за храна. Ако има президентско вето, работници и служители няма да имат възможност да се възползват от тази допълнителна възможност”, обясни социалният министър.

"Президентът има право на вето и съм убеден, че в резултат на дискусията в Народното събрание и всички аргументи, той ще вземе най-вярното решение", посочи още Адемов.

Водещи новини

Още новини