Клисарова: Надявам се да няма стачка на учители

share

Имахме среща с представител на синдиката, за да се обсъдят промените в образованието и финансирането. Разходите не бива да зависят от брой ученици, а самото училище ще може да използва тези средства за свои спешни разходи.

Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието Анелия Клисарова. По думите й външно оценяване ще определя кои ученици и училища са добри, каза министърът.

Определяне на работната заплата е друг важен момент и как тя е свързана с качеството на преподаване на даден преподавател. В новият закон ще се включат и така наречените училищни настоятелства, които имат една функция на контрол върху директора.

Министърът на образованието изрази надежда, че няма да излязат учителите на стачка през септември, защото в момента преговарят със синдикатите и постигат консенсус по много от исканията им. Едва ли за образование ще се дадат исканите 5% от БВП, защото това не е реално възможно, каза министърът.

Клисарова обясни, че делегираните бюджети остават, а усилията трябва да се насочат към учителите - те да бъдат мотивирани и да им се даде възможност да се развиват.

Водещи новини

Още новини