БСП: Плевнелиев няма да наложи вето на дянковия бюджет

share

Президентът няма да наложи вето върху бюджета. Тази надежда изрази пред БТВ депутатът от БСП Дора Янкова. Ако Плевнелиев иска да бъде говорител на извънпарламентарната опозиция ще наложи вето. Но ако направи прочит на това, как оценява бюджета неговото собствено служебно правителство не би трябвало да го прави, каза Дора Янкова.

По процедура след налагането на ветото, в 15-дневен срок парламентът трябва да разгледа законопроекта и да го гласува. Тогава обаче ще бъдат необходими и гласовете на Атака, тъй като потвърждаването на закон, върнат от президента се извършва със 121 гласа. ДПС и БСП разполагат със 119 гласа, след като Делян Пеевски се отказа да идва в пленарната зала докато Конституционния съд не реши неговия казус. Това е актуализация на бюджета Дянков, който доведе до замразяването на доходите, фалит на много малки и средни предприятия, голяма несигурност в приходите, заложен 1,9 растеж, който е невъзможен.

Растежът в момента е 0,4%, така че да се увлича Плевнелиев по фискалната политика на дянковия бюджет е съмнително, каза социалистката. В първото полугодие ГЕРБ управлява 2м, служебното правителство 3 м, имаме необходимост от създаване на организация в НАП и митниците, за да се напрегне бюджета и да се засили събирането на приходи от митниците. Доря Янкова изрази надежда, че Пламен Орешарски ще засили събираемостта. Три пункта се променят – откриване на резерви за социална политика, динамично връщане на ДДС и опазване на параметрите на безработицата.

Приходната част е изпълнима, отговори Менда Стоянова от ГЕРБ. Основният проблем е в събираемостта на акцизите, където е и намаляването на 200 млн. лв. за събираемостта. Заедно със Сергей Станишев, Пламен Орешарски миналата година поиска увеличаване на приходите с 1,1 млрд. лв., а сега иска дори намаление. Ако агенциите работят и кабинета си върши работата, приходите са изпълними и не е необходимо увеличаване на дефицита. В момента фискалният резерв е 5,8 млрд. Лв, припомни Стоянова. Тя изпадна в неудобна ситуация, в която едва не се обори сама себе си. Когато заедно със Станишев предложиха това, той не действаше популистки и може би беше прав, каза депутатът от ГЕРБ. Веднага след това обаче уточни, че в момента трябва да изпълни заложените параметри, защото 1,1 млрд. лв. е невъзможна сума за събиране.

103 млн. лв. от общо 286 млн. лв., които са предвидени отиват за МО и МВР. Това са ведомствата с най-голям бюджет, а те имат големи резерви, които да покрият плащанията с преструктуриране, посочи Стоянова.

Водещи новини

Още новини