Росен Плевнелиев: Дойде време да решим въпроса с обръчите, готов съм на вето

  • 31 юли 2013 11:43

  • 3284
  • 22
Росен Плевнелиев: Дойде време да решим въпроса с обръчите, готов съм на вето
©

Когато няма правила или могат да бъдат заобикаляни, тогава се раждат зависимостите. Вече 24 години говорим за кръгове и обръчи, но се въртим в кръг, вместо да решаваме проблема с кръговете. Няма червени, сини, жълти кръгове - всички са центрирани върху държавните пари.

Има триъгълник в кръга, каците с мед са три - едната е държавните пари, втората - обществените поръчки - третата е приватизацията, те формират триъгълник. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното пред БТВ.

В България се говори за олигархия, това са икономически интереси, преплетени с политически, на базата на които се извършва забогатяване не по правилата. Брюксел няма да ни реши проблема с олигархията. Решенията са много прости. Темата с кръговете не може да се затвори само между Дондуков 1 и 2. Кръговете са различни, но за да ги разпознаем кои са те търсете обществените поръчки. Президентството не се занимава с обществени поръчки. Търсете приватизация, не се занимаваме с приватизация и трето, търсете държавните пари. Това са трите кръгове. Решението идва оттук, подчерта Плевнелиев.

Слагам себе си в категорията на тези, които създават решенията, а не се крият. Спомнете си президентския дебат през 2011 г. Тогава казах: не обещавам всичко, това, което обещая, ще го сложа на сайта и ще го свърша. И имам намерение да го свърша, коментира президентът. Той заяви, че за подкупи го разхождали напред назад, накрая не станало ясно дали ги е давал, дали ги е вземал.

„Важно е да стане ясно на българските граждани, че крадецът вика: дръжте крадеца, не съм се скрил зад стотици офшорки”, каза Плевнелиев. Не съм първият президент, който е атакуван, няма и да съм последният. Когато излязох с принципна позиция срещу назначението на Пеевски за председател на ДАНС, което за мен и за 85% от гражданите бе недопустимо, по същия начин стартираха атаки и срещу мен. Категорично не знаех, че ще бъде предложен Пеевски за председател на ДАНС. Аз свалих доверието си от Станишев и Местан, не от БСП от ДПС, както и от правителството и премиера Орешарски. За мен това е акт на принципност. Трябва да е ясно, че в основата на всичко стои доверието, каза Плевнелиев. Той посочи, че за да работиш за доверие, трябва да имаш принципна позиция.

Вярвам, че назначението на Пеевски щеше да доведе до непредвидими отрицателни последици за България. Моят разговор с Местан и Станишев два дни преди това беше, че аз съм съгласен да се отнемат правомощия от президента по закона, конституционните ми такива не може да се отнемат, но срещу прозрачност, какво получих - еманация на задкулисие и непрозрачност. Снех доверието си, защото едно беше казано, друго беше направено. Те казаха: Искаме прозрачност, вярваме, че като слеем ГДБОП и ДАНС ще се даде възможност за председател, който да управлява прозрачно. Видяхме два дни по-късно какво се случи, заяви президентът.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното заяви, че има готовност да наложи вето върху актуализацията на държавния бюджет. Държавният глава заяви, че е готов да използва конституционните си правомощия, защото все още има много въпроси, които остават без отговор.

„Надявам се да има промяна - ако не, ще консолидирам позицията си”, добави Плевнелиев. Попитан дали е склонен да наложи вето, той отговори: Склонен съм, но ще изчакам дебатите. „Президентът е длъжен да седи над ваканциите и над ежедневното отиграване на ситуациите, защото някой е длъжен нещо да направи. Това е най-важният закон в държавата. Има много въпроси, на които трябва да бъде отговорено”, категоричен е Плевнелиев. Не са ясни много рамкови пера в планираната промяна в бюджета. Ще гледам внимателно дебатите, добави Плевнелиев.

За това, че ако той наложи вето, ще има нови дебати в парламента и може би Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа ще бъде принуден да гласува директно за първи път, не за кворум, а заедно с ДПС, Плевнелиев коментира: „Аз не участвам в подобни сценарии. Аз налагам вето само с аргументи. Това е моята принципна позиция и на нея мога да се доверя. Така съм действал и така ще продължавам да действам”.

За протестите Плевнелиев заяви, че категорично това, което се случва обединява хората и задава посоката за промяна. Той истински вярва, че това ще бъде промяна за добро. „Стоя твърдо зад исканията на гражданите за евроинтеграция на България, за работещи институции, за повече прозрачност. Вярвам, че гражданите имат право да посочват проблемите и да изискват решения”, каза Плевнелиев.

За искането от гражданите за импийчмънт, Плевнелиев посочи, че това е гражданско право, което уважава. Всички протестиращи имат дълбока цел - обединение на нацията. Именно затова исках да стартирам три дебата в същия формат, подчерта президентът и продължи с коментара за протестите.

„Виждаме колко чувствително е българското общество на тази тема. Гражданите, въоръжени с тяхната правдивост имат правото да правят това, което всички виждаме днес. Имат правото да изискват хора с интегритет, с професионализъм, които да застават на водещи позиции. По делата ще се съди кой какво прави”, увери Плевнелиев.

С премира Орешарски се чухме в неделя, когато имаше събиране заедно с македонската делегация. На чисто прагматично ниво имам какво да кажа на премиера, а и той е добронамерен и обменяме аргументи. Едно е между президента и премиера, друго е между президент и политическите лидери. Моето притеснение е за това, че част от политическите лидери в България са избрали посока на реваншизъм, на задълбочаване, отколкото на решаване на големите проблеми. Притеснен съм, защото няма как да се борим с олигархията, да направим големите реформи в енергетиката, в здравеопазването, няма как да вкараме силна прозрачност в обществените поръчки, ако нямаме съгласие и консенсус. Само по делата се съди. Аз честно мога да изляза и да кажа какво съм свършил аз. Надявам се всеки един от българските политици да може да направи същото, добави Плевнелиев.

Той подчерта, че служебното правителство е инициирало правилата с държавните пари, направило е план за електронно правителство. „Ако искаме да преборим корупцията, това няма да стане през Брюксел, а през електронното правителство”, допълни президентът.

За обвиненията срещу него, че е от кръга „Капитал” и че притежава офшорни сметки, Плевнелиев коментира: „Не виждам доказателства за кръгове, виждам теорията крадецът казва дръжте крадеца. Казах ви: вижте къде са обществените пари, в каква посока отиват, вижте къде са обществените поръчки и вижте приватизацията къде е отишла. Там е решението на това кой работи от политиците в полза на повече олигархия и кой за по-малко”.

Попитан ако има избори веднага какво ще стане, Плевнелиев отговори, че народът е мъдър, показвал го е много пъти. „Гражданската енергия днес навън е изцяло позитивна, те дават шанс за промяна. Убеден съм, че в тези кризисни времена, в които не мога да прогнозирам кога ще има избори, но е повече от ясно, че промяната е на лице, нищо няма да бъде същото вече. Гражданите ще мислят следващия път как да гласуват. Сигурен съм, че ще има нови проекти, нови лидери, нови лица. По делата ще ги познаем. Народът и всички ние сме достатъчно уморени от неспазените обещания. Хората поставят ясно нещата и тук виждам грешки в управляващите. Протестиращите казват: да, ние нямаме нищо против реформата в енергетиката, но това намаляване цената на тока, вдигането на майчинските не може да измести дебата, че има нужда от морал и от промяна в системата”, заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Попитан дали ще се яви в Комисията за борба с корупцията, след като днес нейният председател Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа заяви, че ще покани на разговор посочените в тефтерчето на Филип Златанов, сред които и президентът, Плевнелиев отговори: „Категорично не, защото всеки, който дори и малко се е докоснал до Конституцията, знае много добре, че духът на Конституцията и правилата, разписани в нашата Конституция, казват взаимен баланс на властите, а не една власт, която да властва над останалите. Аз се питам ако в същата тази комисия в НС се получи сигнал срещу главния прокурор или срещу председателя на Върховния административен съд или на Върховния касационен съд, какво - ще го извикат на разпит там ли?”.

За това, че този отговор най-вероятно ще подхрани това, че президентът не иска да се яви пред тази комисия, Плевнелиев подчерта, че много пъти е заявявал, че ще способства за разкритието на истината пред всеки компетентен орган, който е натоварен с това по закон и по Конституция. „Но няма да участвам в партизански битки и политическо заиграване, просто да използваме на ръба на закона и на Конституцията единствено и само с политически цели за леене на кал и за заиграване на ръба на закона, вкл. и с най-важните институции в държавата”, добави още Плевнелиев.

Не мога да обясня защо един висш представител на българската държавност е водил записките си, не е моя задача, сигурно прокуратурата ще го разбере. Да, получихме писмо от КПУКИ и когато получихме това писмо ни беше ясно колко лишен от всякакви основания е бил този сигнал. Отговорихме в рамките на три дни и отговорът ни е подкрепен с всички доказателства, каза Плевнелиев. Аз нямам тефтерче, но си пазя записките. И вярвам, че това е част от българската държавност, добави президентът.

Той препоръча три решения за излизане от кръга: Първото са държавните пари - решението е правилата, които се приеха от служебното правителство да се спазят и да бъдат надградени. Второто са обществените поръчки - решението е елементарно -типизиране на поръчките, те не трябва да са креативни за богоизбраните, а да бъдат типови. Тук ще се разбие и корупцията, защото гражданите няма да ходят да се молят на бюрократите за услуги, всичко ще става електронно. Третото решение: приватизацията - трябва да се види активите къде са отишли, как са отишли, трябва да има, според Плевнелиев, стратегически инвеститори и добри стопани. След тези три стъпки с кръговете ще бъде свършено. С добрите стъпки в правилната посока, каза още Плевнелиев.

Последвайте канала на

Novini.bg
3284 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
КОМУНИСТЪТ

2013.08.01 | 00:53

10
МРЪСН О ГА ДНО КОПЕЛЕ!КАК МОЖЕ ДА СЕ МЕСИ В ПОЛИТИКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО????????САМО ПОСМЕЙ ДА НАЛОЖИШ ВЕРТО И ТОГАВА ЩЕ ВИДИШ КОЛКО БЪРЗО ЩЕ ТЕ МАХНАТ!ПО ЗАКОН,1/4 ОТ НАЯРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ СА НЕОБХОДИМИ ЗА ДА УВОЛНЯТ ПРЕЗИДЕНТА И ДА НАСРОЧАТ НОВИ ИЗБОРИ,Т.Е.60 ДЕПУТАТИ.САМО БСП ДА РЕШИ И СИ АУТ ПЕДЕРА СТ МРЪС ЕН!

2013.08.25 | 23:25

22
Може,може да се меси и изказва мнения като това за обръчите.Защо, настъпиха ли те ,да не си и ти в тези обръчи,боли сигурно.Ами свиквай,това не ви е бащиния да печелите обществените поръчки само вие богоизбраните.Реви сега.
Вълчо

2013.08.25 | 23:24

20
Недей да се пениш скапан педераст-имате срок да се изнесете от Българското събрание /lв посока Сибир и Анадола/ до 09 09
Вълчо

2013.08.25 | 23:25

21
Росене - бъди мъж и им тресни вето на кражбата на хазната от другарите и анадолците

2013.08.25 | 23:24

19
Само Плевнелиев сега задържа положението, инак червената, селяндурска и крадлива пасмина да са откраднали вече всичко.
Дядо Боре

2013.08.25 | 23:24

17
След ГЕРБ остана ли нещо за крадене???
asdsad

2013.08.25 | 23:24

18
браво :) Нека има вето нека да видим дали са професионалист и дали могат да се справят с положението без заеми защото и аз мога заеми да тегля !

2013.08.25 | 23:24

16
"Каците с мед са три - едната е държавните пари, втората - обществените поръчки - третата е приватизацията, твърди държавният глава"...то бива баш олигархът да не знае кои са каците и как се смуче от тях! А между другото - много поздрави на тъпите герберчета!!!
Цветомир Панчев

2013.08.01 | 00:53

11
Чета коментарите и съм доволен и с усмивка на лице. Обидите и помията, която изливате в редовете е показателна,че президента си върши работата. Вие нямате аргументи, нито посочвате факти, с които да се обосновете за актуализацията на бюджета.И все оставате анонимни, защото сте лапачи на държавни пари и умирате от страх, да не би държавата да започне да работи и всички да останете на сухо или по затворите. Плевнелиев е най-качественият президент за последното десетилетие и съм горд от този човек :)

2013.08.25 | 23:23

15
Верно ли си толкова тъп, или се правиш?! Ама май не се правиш...
Мери Попинз

2013.08.25 | 23:23

14
Бий си сам шута, че вече достатъчно игрички си разказа и какви си ги вършил. Както е казано – "Време е да ти скастрим крилцата!"

2013.08.25 | 23:23

13
Правителството цели излизане на България от ЕС-доколкото си спомням точно при тройната коалиция България влезе в ЕС-ПОРЕДНИЯ ПЛЕВНЕЛИЙСКИ КЬОРФИШЕК ще се явите ли в комисията по корупция-категорично не.Че как иначе-по какъв начин ще обясниш незаконните си палати на 3 метра от морето и куповете офшорки в Кипър.А това е едва началото..... Крайно време е на този герберски плужек да му се покаже къде му е мястото.Ако наложи вето на актуализацията на бюджета,открито ще покаже,че действията му се диктуват от ГЕРБ.А е недопустимо един президент да бъде кукла на конци.

2013.08.01 | 00:53

12
Президентченцето плевнелийско е едно страхливо ,ЛЪЖЛИВО хюмне ! Слабохарактерен,малоумник според ТИКВАТА Борисов,който го чукаше по челото пред ЦЯЛА България , мухльо според собствената съпруга , офшорски далавераджия, червен комунист, васал на антибългарски сили , слаб оратор, оплел се като пате в кълчища, найбан от СИДЕРОВ ,прислуга на ГЕРБ, разединител на нацията ! СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ !!!

2013.07.31 | 16:05

9
Плевнелиев никога не е бил президент.Непрекъснатите издънки от негова страна,непремерени изказвания като това,че правителството било загубило легитимността си.Пред кого,Бе Плевнелиев-пред обезумели от яд гербери,че са ги изгонили от сладките постчета и пред олигарси като теб ли?Забрави ли,че това правителство е избрано едва преди месец с гласовете на около 2 млн души или толкова те е страх далаверите ти да не излязат наяве,че се чудиш по какъв начин това да не стане.Най-достойното,което можеш да сториш е да си подадеш оставката.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини