Явор Куюмджиев: Ескалацията на напрежението обслужва единствено ГЕРБ

share

Когато говорим за протестите, не можем да кажем, че става дума за цялото общество, защото само малка част от хората в София излизат да протестират.

Това заяви в ефира на Радио К2 народният представител от ПГ на КБ Явор Куюмджиев. Той добави, че всяка седмица ходи в избирателния си район Търговище и там хората масово твърдят, че стоят зад правителството и имат очаквания то да вземе необходимите мерки, радват се на намаляването на цената на тока и т.н. „Около един милион души са гласували за БСП на изборите и те не искат правителството да падне“, добави той. Куюмджиев е категоричен, че трябва да се намери някакъв ход, в който всички да са удовлетворени. „Трябва да се спазват принципите на демокрацията, не може да се иска от първия ден на едно правителство оставка само заради самата оставка, не може да се иска оставка, когато не се предлага никаква алтернатива“. Що се отнася до ескалацията на напрежението във вторник срещу сряда, според Явор Куюмджиев то е било провокирано от нарочно имплантирани провокатори сред иначе с право протестиращите български граждани. Всеки има право да изразява мирно своето мнение, но когато се хвърлят павета и се къртят плочки, то границата вече е мината от провокаторите.

Явор Куюмджиев продължи, че тези действия обслужват единствено интересите на бившите управляващи. Той добави, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов истерично се опитват да се задържат във властта, за да заметат следите от престъпленията, които са вершели доскоро. По темата за живота на правителството и неговия мандат Куюмджиев заяви, че да се говори за пълен четиригодишен мандат на това правителство не е сериозно. „От друга страна оставка веднага и избори след три месеца също не е сериозно. На първо място трябва да се довършат преговорите за следващия програмен период, а тези договорки изискват работа на парламента“, подчерта той.

Куюмджиев посочи, че трябва да се приеме и бюджета за следващата година, в който ще се покаже нова философия на управлението с подпомагане на малкия и среден бизнес, вдигане на пенсии и грижа за нормалните български граждани. „Не може да се иска оставка заради самата оставка“, бе лаконичен Куюмджиев. Според него изборният кодекс също трябва да бъде ремонтиран, за да не се случи това, което е станало на президентските избори. По отношение позицията на еврокомисарят Вивиан Рединг и писмото на посланиците на Германия и Франция за ситуацията в България, Явор Куюмджиев заяви, че никой не може да ни реши проблемите, освен ние самите. „Ние сме суверенна държава с мъдър народ, който трябва да взима решенията за своето бъдеще сам. Оттук нататък намесата на чужди дипломати и еврокомисари във вътрешните ни работи е недопустима“, поясни той.

Депутатът от БСП каза, че изказванията на двамата посланици не са били интерпретирани съвсем коректно. „Вивиан Рединг също не е казала, че подкрепя някоя от страните, а е говорила за демократични ценности и намиране на консенсус. За консенсус обаче са нужни две страни“, обясни той и допълни: „Когато едната страна слуша, а другата неистово крещи „Оставка“ няма как да стане диалог. Оставката веднага не е позиция, а ултиматум“. Явор Куюмджиев посочи, че от левицата са чули Вивиан Рединг и са съгласни с нея. „От БСП говорят точно за развитие на демокрацията, защото през последните четири години сме станали свидетели на мачкане, тормоз и рекет“, подчерта той. Куюмджиев посочи, че от общественото пространство е изчезнала темата за тефтерчето на Златанов и за това кой стои зад инициалите в него.

На въпрос дали е възможно в мандата на сегашното Народно събрание да се състави друго правителство и възможен ли е рестарт в политиката, депутатът обясни, че всичко е възможно в една демократична държава, когато става въпрос за спазване на Конституцията. „В това няма нищо лошо. Трябва обаче да има обществен консенсус, а не едната част от обществото да се противопоставя на другата“, каза той. По думите му през 1990 година цялото българско общество се е радвало на края на тоталитарния режим - имало е обществен консенсус за създаване на нова Конституция и нови порядки, в момента обаче такова нещо не се наблюдава. „Дневният ред на обществото в момента е стабилност, работа, доходи, икономически перспективи за всеки български гражданин. Не смятам, че мнозинството български граждани искат нова конституция и Велико народно събрание”, каза още той.

Водещи новини

Още новини