Жельо Бойчев: Снощи видях само омраза

share

Този образ, който видях снощи на протеста, няма нищо общо с първоначалните протести. Аз бях в автобус и мога категорично да заявя, че лицата бяха други. Автобусът беше целия потрошен и това не е мирен протест. Аз видях страшно много омраза.

Това каза пред камерите на БНТ депутатът от БСП Жельо Бойчев. Не трябва да се търси конфронтация между хората, които са навън и тези, които сме вътре в парламента. Политическите сили трябва да търсим диалог, обясни той. Вчера стана една пълноценна дискусия, когато колегите от ГЕРБ влязоха в комисиите, за да дискутираме актуализацията на бюджета. Ние актуализираме бюджета на Симеон Дянков и нямаме никакво намерение да харчим заемите, които ще вземем, даде пример Бойчев. Снощи имаше провокатори, които замерваха български депутати с камъни. Това е недопустимо. Не е нормално една група хора депутати, служители на парламента и журналисти, да бъдат държани като заложници, категоричен беше Бойчев. Не мога да говоря от името на българското общество. Очевидно то е разделено. Една част искат оставка на кабинета, но според мен по-голямата част искат този кабинет да продължи да работи. Изходът е в диалога, завърши Бойчев.

Ние от ГЕРБ, още в първия ден на новия парламент заявихме, че сме готови на диалог. Вместо това получихме само конфронтации, обиди и грубо държание, каза пък Станислав Иванов. Не може Михаил Миков да призовава по телефона, днес да няма заседание на Народното събрание. Точно поради тази причина настояваме за неговата оставка. Пламен Орешарски също трябва незабавно да подаде оставка, защото още от първия си ден като премиер, той няма верен ход, категоричен беше Иванов. Причината да се върнем в парламента е актуализацията на бюджета, а не идеята да се радикализира протеста. БСП окървавиха българските улици. Бойко Борисов подаде оставка на третия ден при февруарските протести, даде пример депутатът от ГЕРБ. 40 дни това правителство лази по нервите на българските граждани. Единственият изход е предсрочни избори до края на годината. Изборният кодекс трябва да бъде променен, но управляващите нарочно се бавят и размотават. Ние от ГЕРБ не се чувстваме част от статуквото, срещу което протестират хората, заяви още Иванов.

Водещи новини

Още новини