Ивайло Калфин: Проектът АЕЦ "Белене" вече е оскъпен с над 1 млрд. евро

Булфото
share

Единствените фирми, които имат ноу-хау за добив на шистов газ, са американски.

Това заяви в сутрешния блок кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин.

Във Франция и Канада например този добив е забранен, допълни той.

При добива се вкарва вода под налягане и химикали дълбоко под земята, сред тях и канцерогенни вещества, и процесът безспорно е вреден за здравето. Преди три месеца с колегите ми от ПЕС в Европейския парламент се подписахме под петиция за забрана на добива на шистов газ, уточни кандидат-президентът на левицата.

Калфин отрече публикациите в полски медии, че тези, които се противопоставят на добива, са агенти на чужди интереси. Той каза, че в България положението е друго, тъй като имаме възможности за алтернативни доставки на газ, което в Полша не е така.

Ивайло Калфин каза, че трябва да се направят връзки с Гърция, Турция, Румъния, откъдето да внасяме природен газ като алтернатива на вноса от Русия. Въпреки финансирането от ЕС, проектът е доникъде. Той се обяви твърдо за провеждане на референдум за такъв опасен процес, като добива на шистов газ.

България има интерес да пренесе през територията си всички енергийни източници, които има възможност, за да станем енергиен фактор на Балканите, какъвто в момента е Турция. Ако не построим АЕЦ „Белене“, ще засилим още повече позициите на Турция на Балканите в енергийната сфера. Искът на Русия срещу страната ни се дължи на липсата на нерешителността на правителството по отношение на АЕЦ „Белене“. Трябва да има ясна позиция ще строим ли или няма да строим „Белене“, защото вече дължим огромни неустойки и проектът е оскъпен с над 1 млрд. евро, каза още Ивайло Калфин.

Водещи новини

Още новини