Вигенин: Полицаите заслужават адмирации

share

След снощи България не изглежда добре пред света. Вътрешният министър от известно време предупреждава за това, което се случи. Броят на протестиращите намалява, но те са по-мотивирани от всякъде. С тези хвърчащи павета и камъни можеше да има и мъртви, а не само ранени и тогава не знам как щяхме да погледнем нацията в очите. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин по повод вчерашните протести и сблъсъците с полицията.

Трябва да благодарим на полицията, че успяха да се справят със ситуацията. Хвърчащите камъни към автобуса не бяха хвърляни от полицаите. Това, която българските полицаи заслужават адмирации, ако ги сравним с действията на полицията в други страни.

По думите му от Европа искат в страната ни да има стабилност.

Трябва да си дадем сметка какво се случва и защо. Хубаво е да се говори за протегната ръка, но в тази ръка не би трябвало да има камъни и павета. Не трябва да се търси вината само в последното правителство. Редно е да се започне диалог и да се види, които са тези теми, по които да се започне диалог, каза още Вигенин.

Той попита кои са тези решения, които дават основание да се смята, че правителството е свързано с олигархията. "Да, назначението на Делян Пеевски бе грешка и ние си дадохме сметка за това. Протестиращите ще си дадат сметка, че процесът по оздравяването на държавата бе прекъснат вчера", каза той.

По много ключови неща България се върна години назад. Нима забравихте как се изгради тази империя, която храни олигархията? Това се случи по времето на Бойко Борисов,смята външният министър.

Напрежението се насажда от един друг кръг, които търси реванш. Няма нарочно да спомена кой е той, защото всички добре го знаят. Ако сме отговорни и чуваме какво ни говорят нашите партньори трябва да обсъдим едни 10 точки, които трябва спешно да бъдат приложени. Те говорят за олигархия, защото ние много говорим за нея, заяви още той.

Новият път минава през различни фази, а не чрез взимането на депутатите за заложници, категоричен е Кристиан Вигенин.

По думите му това, което се е видяло вчера по площадите не е цялата картина.

Водещи новини

Още новини