Луджев: Протестиращите срещу Орешарски не могат да излъчат алтернатива

share

Сегашните протести имаха възможността да спомогнат за създаването на една нова политическа алтернатива. За съжаление обаче, гражданите не разбраха, че най-голямата им сила е в самоорганизацията. В протестите има симпатизанти на ГЕРБ, има симпатизанти на ДСБ. 

Това каза пред БТВ Димитър Луджев. В протестите има симпатизанти на ГЕРБ, има симпатизанти на ДСБ. По-голяма част от протестиращите, които не симпатизират на никоя политическа сила, правят странни изказвания, че всички политици трябва да се изметат и че всички нови лица в политиката, трябва да са под 30-годишни. Това са пълни нелепици и безсмислици. Протестиращите не могат да излъчат алтернатива и представителство, обясни Луджев. Ние от СДС направихме опит да децентрализираме държавата и да премахнем тенденцията-партията е равна на държавата. Мисля, че успяхме. За съжаление още от времето на Жан Виденов тази тенденция започна да се възражда наново. Иван Костов я продължи, царят я доразви и Бойко Борисов финализира тази тенденция. Той се опита да направи един квази опит за въвеждане на авторитаризъм, каза още Луджев. Правителството на Пламен Орешарски има само един шанс да се утвърди. Трябва да проведе всички непопулярни реформи в администрацията, здравеопазването, митниците и тн. За съжаление, за сега не виждам подобни намерения. Това правителство е поредното, което провежда политиката на кърпеж. Орешарски похарчи кредита си на доверие заради партизанските действия на Сергей Станишев и Ахмед Доган, и техните глупави назначения, категоричен беше Луджев.

Румен Данов, който е бивш съветник на президента Жельо Желев каза, че ситуацията в момента много му напомня за преврата от 1934 година. Тогава хората също са били омерзени и разочаровани от политическата класа. Това е най-добрата почва за развитието на един преврат, категоричен беше той. Тенденцията към момента показва, че непрекъснато се намеква и се говори за една бъдеща президентска република. Това е един много софт вариант на преврат, но е факт, че определени миризливи политически централи настояват за това. РЗС например говорят за президентска република от повече от 2 години, даде пример Данов. Моралният кредит на доверие към Орешарски е на свършване. Ако Орешарски и Станишев бяха устискали на натиска да се назначи Делян Пеевски, те сега щяха да бъдат герои на нашето време, категоричен беше Данов.

Водещи новини

Още новини