Владислав Горанов: Кабинетът опитва да вкара празен чек в парламента

Булфото
share

Не можеш да увеличиш заплатите, без да започне да работи икономиката. Ако не ходиш на работа и не произвеждаш и не продаваш, няма как да се случи това. Това каза пред БНР депутатът от Коалиция за България Георги Анастасов, който е и член на бюджетната комисия в НС по повод планираната актуализация на бюджета. Министерският съвет гласува днес актуализация, с която възнамерява да увеличи държавния дълг с 1 милиард лева.

"Една от мерките, които гарантират изпълнението на бюджета, е освобождаването на износа на електроенергия. Една икономика може да работи само когато е стимулирана от бюджета. Скоро хората ще се убедят, че има огромен глад за електрическа енергия в света. За да работи производството, трябва да се разплати с бизнеса", добави Анастасов. Той коментира и твърденията, че лихвите на банките ще се повишат, ако правителството вземе предлаганите мерки. "Това също е една спекулация. Да не забравяме, че сме във валутен борд. МВФ не се обяви против актуализацията, а без неговата обвръзка за изпълнението и възвращаемост на средствата", заяви депутатът от Коалиция за България.

Димитър Бъчваров от ДСБ коментира, че актуализацията не е необходима. "Абсолютно недоказана е необходимостта от актуализация на бюджета. Абсолютно не е доказана и необходимостта от вземане на нов заем от 1 млрд. лева. Полугодието приключи с положителен баланс. Аргументацията е, че в следващите 5 месеца можело да стане нещо, без да се казва какво. Първо един министър председател, един министър на финансите трябва да каже: „очакваме такива и такива негативни събития”. Това не го чухме. Направиха се опити да се оправдават със задлъжнялост на държавата към фирмите с ДДС. Оказа се, че тези неща са абсолютно неверни. Фактически неверни! Примерно да се цитира, че се дължало за ДДС 776 милиона лв. Всеки месец държавата връща около 1 млрд. лв. ДДС. Има свръхзадлъжнялост около 300 милиона, но това не е нещо ново, не е повод за актуализация на бюджета. Да се вземе 1 млрд. лв., от които половината да се отнесат в Резерва, забележете, „за всеки случай”. Това са думи на министър-председателя. Зад това се крие правителството да има един резерв, не обвързан с разходите. Не се говори за съкращение на нито един разход в Бюджета. Там всичко ли е наред? Не може при дефицит 293 милиона, да се взима заем 1 милиард, от който половината да се слага в резерв. Това нещо навежда на мисълта, че се приготвят пари за някакви задкулисни финансови ангажименти. Бюджетът работи с приходни и разходни пера. Къде са разчетени тези пари", каза той. Бъчваров заяви, че реформаторския блок се надява президентът да наложи вето на актуализацията.

Владислав Горанов от ГЕРБ допълни: "Парите на НЗОК са част от фискалния резерв. Ако сега колегите от новото управляващо мнозинство имат желание, биха могли да възстановят тези средства отново в сметките на НЗОК. През 2010 г. натрупаните наличности по сметки на НЗОК в размер на 1.4 млрд. лв. бяха трансфери рани към държавния бюджет. В този смисъл, да се каже, че са откраднати би било пресилено. По-интересната теза е дали с това може да се оправдае сегашната ситуация. Отговорът е: „Не”. В момента се прави опит да се вкара един празен чек в парламента. 200 милиона повече искат да изхарчат, но да решат за какво впоследствие. Техниката, която се използва за тази актуализация не е нова в бюджетната практика, но по никакъв начин не е в контекста на прозрачността и експертността, с която новото правителство дойде на бял свят". Според зам.-финансовия министър в кабинета "Борисов" най-голям риск се крие в подхода за повече харчене на повече средства в нереформираните сектори и разплащането на сметки по този начин, защото дадени ведомства не могат да се вместят в бюджета си. Това действа демотивиращо на останалите. Той заяви, че дебат в НС за актуализацията е безсмислен, тъй като не са обявени политики в разходната част.

Водещи новини

Още новини