Вицепремиер на Жан Виденов се загрижи за 8 банки

share

Осем от 30-те български банки не са във "възхитително" състояние. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев в противоречие с практиката да не се обсъжда публично финансовия статус на банките, освен от БНБ, пише в. "Преса". Гечев бе вицепремиер на Жан Виденов - по времето, когато българската банкова система се срина.

Според статистиката на БНБ осем финансови институции са на загуба през първото тримесечие. Данните от януари до март обаче показват, че те са добре капитализирани. Активите им са за близо 4 млрд. лв. Загрижеността на Румен Гечев влиза в противоречие с негово изказване отпреди дни. В него вицето на Жан Виденов твърди, че българската банкова система се намира в стабилно състояние, с висока капиталова адекватност, с 3-4% над изискването на Европейския съюз. Тогава той обясни, че няма притеснения за системата и амбициите да се оптимизира балансът на интереси между кредитополучателите и трезорите.

Вчера Гечев сравни сегашната нестабилна ситуация в държавата с кризата през 1996-1997 г. По думите му по време на Виденовата зима банкери са имали интерес да падне правителството. Сега обаче положението е по-различно. Натискът едва ли идва от банките, а от "определени икономически кръгове", прави извод Гечев.

Водещи новини

Още новини