Кабинетът готви удар срещу контрабандата

Булфото
share

Правителството готви удар срещу контрабандата на храни.

Мерките ще се вземат до месец, защото трябват законови промени. Ще се въведе румънският вариант за борба с черния внос - пломбиране на камионите по границите ни, съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от в. "Преса".

Работна група е обсъждала вчера контрола на храните, които влизат в страната. Откакто сме член на ЕС, стоките преминават без никакъв контрол.

Пломбите ще се слагат от специализирани звена, основно данъчни и хора от Агенцията по храните. Преди това те ще гледат под лупа документите на всеки камион, както и дали съответната фирма действа легално. Когато пристигне в крайната си точка, превозното средство ще се освобождава в регистриран склад. Няма да се правят изключения и за транзитно преминаващите камиони, пломбите ще се свалят на другата граница.

Тези мерки имат смисъл при вътрешнообщностните доставки (в рамките на ЕС), защото е ясно, че се укрива ДДС, коментираха бивши митнически шефове. Според различни оценки годишно от контрабандата на храни хазната губи от 1 до 3 млрд. лв. Отделно от това нелегалният внос удря родните производители.

Водещи новини

Още новини