ДСБ търси СДС за участие в Реформаторския блок

share

Разбира се, че веднага ще потърсим СДС за разговори за присъединяване към реформаторския блок. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев на пресконференция днес в отговор на питане на репортер. Вчера СДС избра нов председател - Божидар Лукарски, чийто първи думи направили добро впечатление на Кънев.

Сформиращият се реформаторски блок около ДСБ, "Движение България на гражданите", Народна партия "Свобода и достойнство", "Зелените" и "Синьо единство" първоначално отхвърли възможността СДС да бъде включена, заради съмнения за "общ път с ГЕРБ". След Националното събрание на СДС в събота позицията им се обърна, защото Лукарски обяви готовност да включи партията в широк десен блок.

Радан Кънев нарече лъжа твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от събота, че между собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и доскорошният лидер на ДСБ Иван Костов от години има лична връзка, а в момента двамата правят нов десен проект. "Партията няма никакво финансиране от Василев и от свързани с него лица и фирми", каза Кънев и призова Борисов или да опровергае твърдението си, или да го повтори, за да може ДСБ да си търси правата по съдебен ред.

В отговор на въпрос Кънев каза, че няма да се водят разговори с отцепниците от ГЕРБ, които ще правят нова дясна партия, за присъединяване към реформаторския блок. "Имената, които видяхме, не ни интересуват. Те са хора, за които Борисов и Цветанов дължат обяснение защо са били в Народното събрание", добави той.

Лидерът на ДСБ повтори тезата си, че десните партии очевидно са допуснали грешки щом не са в парламента на въпрос защо партията на Меглена Кунева е част от реформаторския блок. "Говорим за избиратели със сходна кауза, а не за лидери", добави той. На критиките, че вчера петте партии не са включили икономически точки в първия общ документа, Кънев посочи, че това ще стане по-късно, "а не сега да пишем набързо".

Водещи новини

Още новини