ГЕРБ: Конституционният съд да прекрати мандата на Иван Иванов

share

Народни представители от ГЕРБ сезираха Конституционния съд за връщането на Иван Иванов на депутатската банка, съобщиха от пресцентъра на партията. Според становището им фактът, че първо е бил назначен за зам-.министър, а впоследствие освободен означават край на правомощията му като народен представител.

Иван Иванов беше назначен от премиера Пламен Орешарски за заместник-министър на вътрешните работи на 19 юни, като часове по-късно беше освободен от поста заради публикации в медиите за неговото минало, а именно, че е работил "през 1995 г. като управител на клона на групировката СИК в Шумен", уточняват казуса от партията.

В искането си ГЕРБ посочват, че законът възстановява депутатските пълномощия на освободен министър, но не и на заместник – министър. Те се позовават на чл. 272, ал. 2 от Изборния кодекс, който гласи, че в случаите, когато народен представител, избран с кандидатска листа на партия или коалиция от партии, бъде избран за министър, той се замества от следващия в листата кандидат за времето, през което изпълнява функциите на министър.

Съгласно чл. 134 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание в случаите, когато народен представител, избран с кандидатска листа на партия или коалиция, бъде избран за министър, той се замества от следващия в листата кандидат за времето, през което изпълнява функциите на министър, а когато бъде освободен като министър, пълномощията на народен представител се възстановяват, а на заместващия го се прекратяват. И двете разпоредби се отнасят само за случаите, когато народен представител е избран за министър, а не назначен за заместник – министър или на някаква друга длъжност.

При това положение ГЕРБ сезират Конституционния съд да се произнесе за несъвместимост и прекратяване на пълномощията му като народен представител.

Водещи новини

Още новини