Протестиращите в Добрич имат 27 искания

Булфото
share

Протестиращите в Добрич пратиха на премиер, президент, председател на НС, парламентарните групи и медиите списък с 27 искания, които настояват да бъдат заложени в изработването на новия Изборен кодекс, информира агенция "Стандарт нюз".

На първо място се иска да бъде поставен скенер до всяка изборна урна, през която минава бюлетина и така ще може веднага да се отчете за кого е даден вотът. Да се въведе електронно гласуване, както и даването на вот да стане задължително. Гражданите настояват още актуализацията на изборните списъци да се прави месец преди деня на вота, за да бъдат избегнати т. нар. мъртви души в изборните списъци. Сред исканията им е още да има включване на представители на гражданското общество в целия избирателен процес от контрола на избирателните списъци до обработването на резултатите, както и да бъде забранено разгласяване на социологически проучвания 15 дни преди изборите, защото информацията манипулира мнението на избирателя.

"Гражданин с двойно гражданство, който не е пребивавал в РБ повече от 2 години, няма право да гласува /той явно е в период на колебание дали е българин или друг гражданин/. Намаляване границата на процента от 4 на 2% за влизане в Парламента" - искат още добруджанци. Те настояват също държавната субсидия за партиите да бъде намалена на 0.1 на сто и да се дава само на партии, влезли в парламента. "Намаляване броя на депутатите в парламента до 120 души, както и кандидатите да са с постоянно местожителство не по-малко от 5 години в района, от който са издигнати, /за да може избирателя да е наясно на кого гласува доверие/" - искат още хората от Добрич.

Сред мерките, които смятат за ефекстивни, е и това - едно лице да не може да бъде кандидат за депутат в повече от един избирателен район. Добрич настоява също и за възможност за отзоваване на депутати, неработещи за интересите на населението, което е гласувало за тях. Протестиращите в Добрич събират и подписка в подкрепа на исканията, която в последствие ще изпратят до управляващите.

Водещи новини

Още новини