Татяна Дончева: Издигането на Орешарски за премиер не е грешка

share

Татяна Дончева е скептична, че проблемът с доверието в правителството може да бъде решен без външни знаци за промяна - от правителство, излъчено от корпоративно-олигархични среди и от ръководство на БСП, зависимо от такива кръгове. Тя коментира, че не смята за грешка издигането на Пламен Орешарски за премиер, защото освен личните му качества като експерт, той е донесъл на левицата поне 200 000 гласа извън избирателите на левицата, пише Дарик.

„След девет часа обсъждане сме единодушни, че трябва да се направи необходимото за укрепването на кабинета, доколкото това е възможно. И второ, че при подреждането на кабинета, при определени кадрови решения, са взели връх олигархични, корпоративни зависимости на част от ръководството, ако не и на цялото ръководство", обясни Дончева.

По думите й мнозинството е приело, че укрепването на правителството изисква да не се правят никакви външни знаци за промяна към обществото. „Можем да изчакаме няколко дни и да видим ефекта на това упражнение", допълни бившият депутат от левицата.

Според Татяна Дончева проблемът и нуждата от прекъсване на олигархично-корпоративните зависимости се осъзнавал в много широки среди в левицата. „Дали обаче проблемът може да бъде решен от правителство, излъчено от такива корпоративно-олигархични среди или от партийно ръководство, зависимо от такива кръгове, аз съм скептична", отбеляза тя.

Външният знак за промяна към обществото изисквал оставката на Сергей Станишев според Дончева. „Но вие знаете, че партията има синдром от 1996 г., когато една значителна част от членовете на партията смятат, че тогава оставката на Жан Виденов е предизвикала пропадането, а не закъснялата му оставка", обясни тя.

„Събитията се развиват бързо. Аз смятам, че нагло поведение обикновено ожесточава протеста и че укрепването на правителството изисква прибирането на хората от улицата, което означава те да имат някакво удовлетворение или някаква надежда за развитие на нещата в правилната посока", каза Татяна Дончева. „Опасявам се, че с гледане в една точка и чакане това няма да се случи", допълни тя.

Дончева каза още, че се е надявала „въпросните олигархично-корпоративни кръгове" да проявят по-голяма чувствителност към ситуацията като минимизират претенциите и исканията си. Не виждам обаче това да има възможност да стане, отбеляза още лидерът на „Движение 21".

Татяна Дончева не мисли, че има вариант за втори кабинет в рамките на този парламент, нито, че в партията се мисли за „хора извън обичайните заподозрени и най-тесния кръг". „При Сергей Станишев няма варианти и никога не е имало за каквото и да е било. Те в момента са вкопчени в това и на много хора им отърва никакви действия да не се предприемат пък белким ни се размине! Ако не ни се размине, ще му мислим другата седмица!", допълни тя.

„Все едно сме се пуснали по пързалката надолу и летим. Да разсъждаваме кой е най-добрия и най-лошия сценарий - тя пързалката ни носи! Като цопнем, ще видим дълбоко ли е!", каза по повод ситуацията Татяна Дончева.

Според нея решението за издигането на Орешарски е било много добро и е донесло на БСП 200 000 гласа на хора, които са десни, центристи или други, които са искали да свалят ГЕРБ, но са имали доверие, че премиерът ще има свободата да си подбере експерти и да управлява известно време.

„Съжалявам, че не му стигна характер да се опълчи още в самото начало на преговорите за правителството. Мисля, че силата беше в него каквото и да му казват Пеевски, Местан, Станишев, Моника и т.н. И да каже, ако нямам такава свобода, няма да бъда министър-председател. Смятам, че хората биха го разбрали и че това не е проява на нелоялност към средите, които са те излъчили. Не знам с какво го пречупиха?!?", допълни Татяна Дончева

Водещи новини

Още новини