Станишев дава заден - отказа се да иска вот на доверие

share

Днес социалистите се събират на пленум. Той бе свикан след вълната от протести около избора на Делян Пеевски за председател ма ДАНС, който вчера отменен. Причината е, че социалисти от всички краища на страната искат оставката на Сергей Станишев като лидер на БСП. 

Въпреки декларираната готовност във вторник, Станишев и членовете на тясното партийно ръководство няма да искат днес вот на доверие от Националния съвет, макар и такава процедура да не е предвидена в партийния устав, информира Дневник.

Препоръката за този ход била на Изпълнителното бюро (тясното партийно ръководство), защото това би разединило партията, вместо да я консолидира, от каквото се нуждаела БСП, за да не падне и кабинетът "Орешарски". Според членове на БСП-София, която снощи се обърна срещу Станишев и настоя на извънредно заседание на конгреса да бъде разгледан лидерският въпрос, този негов ход назад е премерен и съобразен с негативните настроения в партията.

Публично оставката на Станишев поискаха депутатът Георги Кадиев, бившите депутати Татяна Дончева и Румен Петков, организациите на БСП в Стара Загора и в Пазарджик, както и структурите в два столични района "Витоша" и "Красно село".

Кирил Добрев, смятан за близък до предишния президент Георги Първанов, написа късно в сряда в социалната мрежа "Фейсбук": "Не предавам кауза, идея и приятели. Каузата БСП, която носим в сърцата си. Идеята, че тя може да бъде по-харесвана от моето поколение и да остане партията на децата ни. Приятелите, ама истинските, с които ще остана докрай. Моето отношение към ръководството на партията е изчистено от години. Дълбоко вярвам, че всичко това е невъзможно със Станишев и компания".

Очакват се тежки дебати, интригата е дали все пак в пленума ще надделее мнението да се свика извънредно заседание на 48-ия конгрес.

Водещи новини

Още новини