Драгомир Стойнев: Изправени сме пред срив на енергийната система

share

На първо място трябва да се вземат мерки за икономическа стабилност и социална сигурност в страната чрез подсигуряване на енергийната система. Това обяви в Народното събрание Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката. Първите и най-спешните мерки са в посока избягване на криза в енергийната система на страната и стопиране скока на цената на тока на бита и за бизнеса.

Той посочи, че през първите 5 месеца на 2013 г. в сравнение с 2012 г. производството на електроенергия е намаляло с близо 20%, потреблението - с близо 10 на сто, а износът – с около 60%. В същото време произведената енергия е нараснала с 50 процента, а производството в разпределителната мрежа с близо 60 процента. Съотношението на използваната електроенергия бит, домакинска спрямо бизнеса е 70 към 30. Очевидно е, че енергетиката няма да понесе още шест месеца безвремие, затова призовавам политиците да се обединят, защото икономиката ни няма да понесе една политическа нестабилност, обяви министърът.

Системата е доведена до срив, заради неспособността за планиране, работата на парче и липса на политическа смелост при взимането на тежки решения. Виновните за това отново не са в залата и пак бягат от отговорност, коментира Стойнев. Пзправени сме пред срив на енергийната система, затова има няколко мерки, които трябва да се предприемат. На първо място е нужно да се намали студеният резерв, чиято стойност ще бъде значително понижена при провеждане на търгове по цени от ДКЕВР. Второ - да не се изкупува цялото количество произведена енергия от така наречените заводски централи на преференциални цени. Това трябва да става само след покриване на потребностите на завода, подчерта политикът. Трябва оптимизация на мрежата, намаляване на разходите от дружествата, както и оптимизиране на техните разходи; създаване на условия или отпушване на износа на електроенергия; приходи от въглеродни емисии, обяви той и призова за спешна работа.

Водещи новини

Още новини