Огнян Минчев: Борбата днес не е ляво-дясно, а мафия-граждани

Булфото
share

Този проблем, който имаме днес и основният проблем на България в този четвърт вековен преход, не е конфликтът между ляво и дясно, въпреки че българският преход започна с борбата срещу бившата комунистическа партия. Не бива да оставаме в тази рамка, защото нещата се промениха до степен, в която днес ние нямаме борба между ляво и дясно, а имаме борба между мафията, между корпоративната олигархия, която контролира страната от една страна, и българското гражданско, което е разнолико от друга страна. Това заяви в интервю за БНР политлогът доц. Огнян Минчев.

"Българското гражданство, независимо от това какви идеи изпълнява, е в еднаква степен легитимен претендент за отстраняване на олигархията от управлението на страната. За да изпълним тази задача ние имаме нужда от всеки съюзник. И вместо да си създаваме изкуствено врагове в лицето на хора, които са различни от нас, ние на първо място трябва да проявим гражданска солидарност към всички честни хора, независимо от възгледите им и да се обединим на първо място, за да отстраним основната опасност, а тя е именно българската организирана престъпност, мафиотската олигархия, която се формира в посткомунистическия период на България да завладее държавата и да установи авторитарна диктатура, нещо, което започна да се случва чрез назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС", добави доц. Минчев.

"Партийната система има нужда от радикално преобразуване с цел да бъдат изхвърлени връзките на зависимост на публичните институции от задкулисната организирана престъпност и мафиотска мрежа. За тази цел имаме нужда от дълбоки преобразования във всички крила на политическия спектър. Имаме нужда от изчистване на политическите партии, повишаване на прозрачността в тяхната дейност и от институционализиране на мощен граждански контрол, който да действа на постоянна основа и който да не допуска ново нахлуване на олигархичното задкулисие в публичната политика на страната. Всичко това е задача за всеки ден, но в момента се намираме в извънредна ситуация. Тя предполага на първо място категорична и незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски, не защото са допуснали политическа грешка, както твърдят двамата със Станишев, а заради отчаяната стъпка на Станишев и Орешарски, защото те не са глупави хора и им е много ясно какво ще се случи с подобна номинация. Те просто са били притиснати в ъгъла, защото са изпълнители, защото са кукли на конци, защото изпълняват волята на задкулисните мафиотски фактори, действително контролиращи българската политика. Именно заради марионетния характер на това правителство на Орешарски и на това парламентарно мнозинство в днешния парламент – те трябва да подадат оставка", каза политологът.

Според него, ако има сега избори няма да могат да се създадат нови движения, които да могат да се подкрепят. "Другият вариант е да се създаде едно програмно експертно правителство с подкрепата на поне двете най-големи партии в парламента ГЕРБ и БСП, но без политическо участие на фигури от двете партии", посочи още доц. Огнян Минчев.

Водещи новини

Още новини