Осман Октай: Назначението на Пеевски идва от сараите на Доган

share

Изборът на Делян Пеевски е най-голямата провокация на прехода. Всичките последни събития показват, че политиците се опитват да запазят статуквото. В момента няма програмно или експертно правителство. БСП и ДПС излъгаха протестиращите от февруари месец и се опитват да възстановят тройната коалиция.

Това каза Осман Октай, бивш зам.-председател на ДПС, пред камерите на Нова телевизия. Според мен провокацията с избора на Делян Пеевски идва от сараите на Ахмед Доган. Той иска да покаже, че все още дърпа конците в държавата. Това беше опит за дестабилизация на България, за да може Доган да покаже, че без него няма стабилност, убеден беше Октай. Провокация беше и назначаването на едно момче от ДПС за областен управител на Благоевград. Този младеж и за селски кмет не става, а те го правят губернатор. Това си е чиста провокация, каза още Октай. В настоящата ситуация има две възможности и решения. Едното е незабавно отиване на предсрочни парламентарни избори. Другата опция е всички компроментирани министри да напуснат кабинета на Пламен Орешарски и правителството наистина да стане експертно, разкри той. Имам информация, че следващите седмици се готвят полицейски акции, арести и репресии. Точно както започна управлението на ГЕРБ, когато Цветан Цветанов арестува Алексей Петров. Имена няма да коментирам, завърши Октай.

Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР, беше на мнение, че правителството трябва да се вслушва в хората и да управлява с повече диалог. Според мен е имало някакъв натиск да бъде назначен Пеевски. Той е млад човек и явно си мисли, че е интересно да си играеш на Джеймс Бонд. Лошото е, че с неговото назначаване се разби доверието в службите в България. ДАНС е деполитизирана и нейния шеф не трябва да бъде политическо лице. Аз разговарях със служители на ДАНС, които не са особено доволни и няма да посрещнат Пеевски с аплодисменти, разкри Радулов.

Водещи новини

Още новини