Близнашки: ДПС се разглезиха, назначаването на Пеевски е върховна глупост

  • 16 юни 2013 14:22

  • 10037
  • 30
Близнашки: ДПС се разглезиха, назначаването на Пеевски е върховна глупост
©

Смятам, че за интегрирането на малцинствата България е един от успешните примери не само на Балканите, но и в общоевропейски контекст. Справяме се повече от добре. Ако има един проблем, той е това, че ДПС се разглезиха. Привикнаха да играят ролята на балансьор и правят опити да вкарат искания, които противоречат на идеята за еднонационалната държава. Това каза пред БНР проф. Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска от БСП.

"На няколко пъти се правиха опити да се въведе тезата, че турският може да се ползва при публични прояви, масови събрания или предизборни агитации, неща, които не са приемливи, защото в рамките на еднонационалната държава има официален език и всяка публична дейност трябва да се извършва на официалния език, заяви Близнашки. Случаят с Пеевски е измислена кариера, непотвърдена с никакви постижения, този стаж е изкуствено създаден, с едни уволнения, възстановявания в службата, депутатският му стаж е зачитан за работа по същество, което не отговаря на изискванията за ръководител на една такава крупна служба, каквато е ДАНС", добави той.

Според Близнашки назначаването на Пеевски за председател на ДАНС беше грандиозна грешка и провал. "Това е върховна глупост. Получи се странен ефект – управляващите обединиха срещу себе си цялото общество. Това са принципно различни протести от онези, които наблюдавахме през пролетта. Това е цветът на обществото. Тук са професорите от университета, студентите, събират хора от всички цветове. Моите студенти са там в първите редици. Хората се борят за своите ценности. Не можем да допуснем повече да се издигат някакви креатури под чисто и просто конюнктурни съображения. Мотивите са и абсолютно неприемливи от обществена гледна точка. Слушах преди малко Антон Кутев, който обясняваше, че търсят човек за шеф на ДАНС, който да влезе с бутоните в довчерашните управлявали – метафори, които просто нямат място в един цивилизован политически живот. Очевидно е че в ДАНС трябва да бъде офицер от кариерата, доказал своята компетентност, своята политическа безпристрастност; човек, вдъхващ доверие на всички политически сили на цялото общество. Не може фигури, отправили закани от трибуната на НС, да ги пращаш, за да се разправят със твоя политически опонент. Тази линия на реваншизъм, която се следва от част от ръководните сили на БСП, ще им изигае изключително лоша шега с много драматични последици", заяви юристът.

"Ситуацията е нагорещена до червено затова и хората, които носят отговорността за издигането на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, който е некомпетентен, откъдето и да го погледнеш. Да не говорим за странния произход на неговите капитали, медийната му империя и пр. Този човек да го слагаш начело на най-важната структура е убийствено. Това е национално унижение. Хората, които взеха това решение трябва да са наясно, че трябва да понесат своята политическа отговорност и протестите, според мен, няма да спрат. Аз съм сред хората през цялото време и смятам, че протестите ще продължат. Оставката на Орешарски е неизбежна. Няма защо Станишев да се крие зад фигурата на Орешарски, защото на всички е ясно, че това е негово собствено решение. Орешарски е изкаран на преден план, за да опере пешкира, както се казва, но това си е решение на Станишев и той трябва да привикне най-после да носи отговорност. Той загуби изборите 5 пъти, опитва се да управлява след поредната загуба на изборите. Това е едно нелегитимно правителство, откъдето и да погледнеш. И когато обещаваха програмно правителство, експерти и т.н. къде са тези национални фигури? Към кого се обърнаха? Кого поканиха? Хора, които са се провалили в политиката, чиято политическа кауза е приключила, изчерпана, висши чиновници, които са останали без работа и трябва да бъдат утроени. Те ли ще спасяват България в този момент? Това е един дефицит на легитимност, който крие огромни опасности за българската държава", посочи проф. Близнашки.

Той заяви, че е притеснен от възможността за нова конституция: "Притеснен съм, че опозицията, в лицето на ГЕРБ, подхвана каузата за свикване на ВНС, защото това няма да доведе до нищо добро. Много се надявам, че нещатата трябва да останат в тази рамка, в която хората на улицата искат да бъде - Оставка на правителството, нови избори и възобновяване на доверието на институциите, а не да си играем на ВНС, тоест да поставим под съмнение и малкото демократични постижения, които имаме през последните 23 години".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
10037 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар
Георги

2013.06.18 | 06:54

30
Преподавал ми е професора и мога да ви кажа,че такива хора трябват на страната...не станишевци,борисовци,догановци...

2013.06.18 | 06:53

27
видяхме как интегрират малцинствата хахахахаа

2013.06.18 | 06:54

29
ДПС НЯМАТ МЯСТО В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ! НЕ МОЖЕ ТЕХЕН ЗАМ МИНИСТЪР ДА НАРИЧА ЛЕВСКИ ПРЕСТЪПНИК И ДА ТЪРПИМ ТОВА! А ПЕЕВСКИ Е КАПКАТА КОЯТО ПРЕЛЯ ЧАШАТА В ЦЯЛ РЕД ГАФОВЕ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО, КОИТО ЗАПОЧНАХА С ОПИТА НА ВИГЕНИН ДА РЕАБИЛИТИРА ДС АГЕНТИТЕ И ПОСЛЕ ИЗКАЗВАНЕТО МУ ЗА ХИЗБУЛА.

2013.06.18 | 06:54

28
"Той заяви, че е притеснен от възможността за нова конституция: "Притеснен съм, че опозицията, в лицето на ГЕРБ, подхвана каузата за свикване на ВНС, защото това няма да доведе до нищо добро." ЗАЩО БЕ ДРУГАРЮ ТАКА СЕ ПЛАШИТЕ ОТ ВНС? ОСВЕН ТОВА ГЕРБ НЕ СА ОПОЗИЦИЯ А ПЪРВА ПАРЛАМЕНТАРНА СИЛА, НАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ПРОГРАМНО БЕ!

2013.06.18 | 06:53

26
Брей ,четейки горните редове ,стигам до извода че и в БСП има свестни хора. Странно ,защо червеното ръководство не ги лансира тях на отговорните позиции ,а продължава да пробутва Кутевчета ,Ангел Найденовчета ,Маи Маноловчета и /върха на сладоледа/ пелтечещи оуигофрени /знам че се пише олигофрени - просто иронизирам/ като М. Михов. Ясно ,че ги е страх от конкуренцията. Както и да е ,късно е либе за китка. Сбогом другари и моля - не се връщайте никога повече в Българския Парламент - той просто не е за вас.

2013.06.18 | 06:53

25
В БСП СИГУРНО ИМА МНОГО СВЕСТНИ ХОРА, ОБАЧЕ ХОРАТА НЕ ИСКАТ БСП НА ВЛАСТ. ЗАЩОТО АКО СМЕ ЧЕСТНИ - ЗА ЧИЙ НИ Е СОЦИАЛИЗЪМ?

2013.06.18 | 06:53

24
НАЙ-ДОБРЕ Е ДРУГАРЮ, ВМЕСТО ДА СЕ ОБЯСНЯВАТЕ ДА ПОДАВАТЕ ОСТАВКА! И БЕЗ ТОВА ХОРАТА НЕ ИСКАТ ОРЕШАРСКИ! ДОКАТО УМУВАМЕ ЩЕ СИ ВЪРНЕМ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НАЧЕЛО В РАЙКОВ! ТО СЕ СПРАВЯШЕ БЕЗ ЗАБЕЛЕЖКА С УПРАВЛЕНИЕТО! ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС! ТАКА ЧЕ НЯМА ДА ИМА ИЗГУБЕНО ВРЕМЕ. А И ЩЕ СЕ СПЕСТЯТ ПАРИ ОТ ЗАПЛАТИ НА ДЕПУТАТИ.
daaaaa

2013.06.18 | 06:52

23
ДРУГАРИ ,ИЗМЕТЕТЕ ПЪРВИТЕ ДВА РЕДА В НС ОТ СРЕДАТА И ОТ СТРАНА НА БСП И ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ...МОЖЕ БИ!УСПЕХ....

2013.06.18 | 06:51

22
МИНАЛАТА ГОДИНА ДПС ОТКАЗА ДА ПРИЗНАЕ ГЕН. ВАСИЛ ДЕЛОВ ЗА ПОЧЕТЕ ГРАЖДАНИН НА КЪРДЖАЛИ, ЗАЩОТО БИЛ ВОЮВАЛ ПРОТИВ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ! КАК МОЖЕ БСП ДА СЕ КОАЛИРАТ С ТАКАВА ПАРТИЯ? КАК МОЖЕ БСП ДА ОДОБРЯТ ЗАМ МИНИСТЪР ОТ ДПС, КОЙТО СЧИТА ЛЕВСКИ ЗА "ЗАКОНОНАРУШИТЕЛ". ТАКОВА НЕЩО ДОРИ ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА НИКОГА НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ СЛУЧИ! БСП НЕ Е БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ВЕЧЕ!
НОВО НАЧАЛО

2013.06.18 | 06:51

21
НОВИ ИЗБОРИ.НОВА КОНСТИТУЦИЯ.120 ДЕПУТАТИ. ЗАКОНИ В ЗАЩИТА НА ВСИЧКИ РАБОТЕЩУ И ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ.

2013.06.18 | 06:50

15
ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ !

2013.06.17 | 14:19

4
Предричам: Най-късно до зимата,с поредното ни кръчмарско политиканстване при едни нови избори(който сами си предопределихме със сегашните),ще се оформи следният парламентарен миш-маш. А именно;БСП,ГЕРБ,ДПС,НФСБ,РЗС,Куневица и АТАКА.При тази конфигурация ще се сформира широка коалиция м/у ГЕРБ и НФСБ(тв,СКАТ),РЗС(Яне),и Кунева,която драпа за Парламента единствено заради изборите за Европарламент-Другите ще бъдат беззъба опозиция.Всичко пак ще зависи от Б.Б-той ще им подхвърля едри трохи,да траят.Е оти ручахме жабето???
Михаела

2013.06.18 | 06:51

20
напълно прав е , пеевски изобщо не е подходящ за този пост , дпс какво са си въобразявали изобщо

2013.06.18 | 06:50

19
Добре бе нормални хора от БСП, къде бяхте през всичките тези месеци!? Защо оставихте Станишев и компания да плещят глупости?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини