Вигенин се оплете за "Хизбулла"

share

България не разполага с категорични доказателства, че ливанската организация „Хизбулла" седи зад атентата в Бургас. Това твърдение на министъра на външните работи Кристиан Вигенин намира силен отзвук в световната преса днес, съобщава БТВ.

Почти една година след атентата на летището в Бургас все още въпросите са повече от отговорите. „Обоснованото предположение", изразено от бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов през февруари, очаквано насочи вниманието към ливанската шийтска организация „Хизбулла", която посрещна българските обвинения с ледено мълчание. Думите на Вигенин, че нямаме категорични доказателства, а само косвени улики, повтарят позицията на социалистите, че „обвиненията са прибързани".

Тази тема обаче е толкова деликатна, че всяко едно изказване на български официален представител се следи под лупа от западните, а и от арабските медии. И за Брюксел, и за Бейрут въпросът за отношенията между Европейския съюз и Ливан, в контекста на българските обвинения, е повече от важен, но деликатността му е свързана с много задкулисни фактори, които в момента определят това, което излиза на повърхността.

Генерал Амин Хотейт е стратегически анализатор и уважаван военен, който не крие близостта си с "Хизбулла". Той често изразява публични позиции по теми, по които ръководството на организацията не говори - както в случая с "обоснованото предположение" на България. „Според мен България прибърза с обвинението. Допусна грешка в това отношение, защото официалната стъпка следва да бъде винаги премерена, стабилна, основана на категорична улика. Официалният ръководител не бива да гради позиции върху илюзии и предположения. Действията на официалното лице не са действията на журналиста, нито действията на романиста, за да изхожда от фантазии или хипотези", казва ген. Амин Хотейт.

С думите на Кристиан Вигенин от вчера, цитирани от десетки световни издания, темата придобива нова актуалност, още повече че българското следствие не е кулминирало в обвинителен акт. По тази тема човекът, който представи "обоснованото предположение", нарече недопустимо изказването на Вигенин.

"Ние имахме достатъчно доказателства да се направи "предполагаемо предположение", че военното крило на „Хизбулла” е съпричастно към извършването на този терористичен акт. Това, което публично сме оповестили, няма как да има по-малко доказателства към настоящия момент, а аз съм убеден, че дори имаме надграждане на доказателствата", категоричен е Цветан Цветанов.

В интервю за предаването "Хрътките", което ще бъде излъчено в събота, новият вътрешен министър заявява, че промяна в позицията ни няма. „Мога да ви уверя, че промяна в позицията на България няма да има. Още по-малко аз ще съм човекът, който ще направи такава промяна. Аз заставам зад колегите си и смятам, че те много професионално са си свършили работата”, заяви Цветлин Йовчев, според когото е имало „грешна интерпретация” на изказването на Вигенин.

В късния следобед чрез прессъобщение от Министерството на външните работи, министърът на външните работи подчерта, че България не е ревизирала позицията си и е готова да се присъедини към консенсусно решение на ЕС по темата. Наша отговорност е да представим още по-солидна основа за това", съобщават от новата администрация в министерството.

Дискусията след атентата в Бургас се възобновява в особено напрегнат момент за Ливан и целия регион.

Вижте тук каква външна политика ще води страната ни

Водещи новини

Още новини